Ilta-Sanomat: Kannabiskohusta, osa 2

Oras Tynkkynen kommentoi

Ilta-Sanomat 22.5.04

IS:ssa (14.5.) viitattiin toistamiseen huumepoliittisiin kantoihini. Koska otsikosta saattoi saada mielipiteistäni vähän erikoisen kuvan, lienee hyvä painottaa vielä muutamia asioita.

Vastustan kaikkia huumeita ja päihteitä, enkä itse absolutistina käytä niistä mitään. Pelkkä ”ei” ei kuitenkaan riitä huumepoliittiseksi linjaksi. Vastuullisen päättäjän pitää yrittää keksiä tapoja, joilla voidaan oikeasti puuttua huumeongelmaan. Hyvää tarkoittava moralisointi ei vielä riitä.

En ole vakuuttunut siitä, että kannabiksen käyttäjien rankaiseminen on paras mahdollinen tapa vähentää huumeiden käytön haittoja. On niukalti näyttöä siitä, että lyödyn lyöminen auttaisi huumeongelman ratkaisemisessa.

Artikkelissa viitattiin tekstiin, jonka kirjoitin kotisivuilleni ennen eduskuntavaaleja reilu vuosi sitten. Sittemmin Vihreä liitto on laatinut päihdepoliittisen ohjelman, joka hyväksyttiin yksimielisesti.

Niin tarkkaan punnittua ja tasapuolista päihdeohjelmaa tuskin on millään muulla puolueella. Ohjelma on tarjonnut minullekin virikkeitä ja hyödyllisiä näkökulmia.

Vihreiden ohjelmassa ei kannateta minkään huumeen laillistamista. Siinä esitetään kuitenkin lainsäädäntöä kehitettäväksi siihen suuntaan, että rangaistukset eivät estä hoitoon hakeutumista ja tekevät eron esimerkiksi kannabiksen ja heroiinin välillä.

Oras Tynkkynen
varakansanedustaja (vihr.)
Tampere