Kansanedustaja Jyrki Kasvi: Sähkönkulutus tehtävä näkyväksi

Tiedote 27.9.07

Sähkön kuluttaminen voidaan tehdä näkyväksi.  Kun kuluttaja näkee suoraan näytöltä paljonko saunan pitäminen lämpimänä “varmuuden vuoksi” tai turhaan palavat ulkovalot kuluttavat sähköä, hän alkaa miettiä milloin saunaan todella mennään tai milloin pihan valaistus on oikeasti tarpeen. Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että sähkönkulutusta koskeva välitön palaute kannustaa sähkön säästöön.

Esimerkiksi ohjelmoitavia ja hiljaisia kodinkoneita voi helposti käyttää yöllä. Tälle on mahdollista luoda kannustimia reaaliaikaisella kulutuksen mittauksella ja siihen perustuvalla laskutuksella: sähkö voidaan hinnoitella kalliimmaksi kulutushuippujen aikaan ja halvemmaksi, kun kulutusta on vähän. Näin sähkönkulutus tasaantuisi, eikä voimaloita ja sähköverkkoja tarvitsisi rakentaa vastaamaan harvinaisten sähkönkulutushuippujen kysyntää. Järjestelmästä koituisi taloudellisia säästöjä ja se pienentäisi päästöjä, sillä huippukulutuksen aikaan käyvät paljon hiiltä tuottavat voimalat. 

– Kansainvälisten arvioiden mukaan energiatehokkuuden parantaminen on tehokkain ja edullisin tapa vähentää ilmastopäästöjä. Reaaliaikaiseen kulutuksen seurantaan siirtyminen olisi yksi tärkeä keino edistää energiansäästöä, arvioi kansanedustaja ja hallituksen ilmastopoliittinen asiantuntija Oras Tynkkynen.

Hallitus on asettanut tavoitteeksi taittaa energiankulutuksen kasvu. Hallitusohjelmaan on kirjattu myös kansalaisten energiatehokkuustietoisuuden lisääminen ja etämittauksen edistäminen.

– Keskiviikkona uutisoitiin jälleen tutkimuksesta, jonka mukaan valtaosa suomalaisista on valmis kantamaan kortensa kekoon ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Erilaiset elämäntapamuutokset ovat myös paljon julkisuudessa. Tässä onkin hyvä sauma ryhtyä huomioimaan arjen valintojen terveellisyyden lisäksi niiden ympäristöystävällisyys. Teknologia, esimerkiksi oman sähkönkulutuksen tarkka seurantajärjestelmä, voi tarjota tähän hyvän apuvälineen, muistuttaa kansanedustaja ja Vihreiden varapuheenjohtaja Jyrki Kasvi.

Ihmisten energiatehokkuustietoisuuden lisäämistä pohdittiin torstai-iltana eduskunnan kansalaisinfotilaisuudessa, jossa keskustelijoina olivat Vihreiden kansanedustajien lisäksi KTM:n yli-insinööri Pentti Puhakka, sähkönkulutuksen seurantajärjestelmiä toteuttavan BaseN Oy:n toimitusjohtaja Pasi Hurri sekä Fortumin verkkopalveluista vastaava Ari Kurki.

Lisätietoja:
Jyrki Kasvi 050 511 3120
Oras Tynkkynen 050 512 1584

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *