Kansanedustaja Oras Tynkkynen autottomana päivänä: Ratin kääntäminen ei paljoa läskejä kuluta

tiedote 22.9.2004

– Liikennepolitiikan skitsofrenia on korkea aika murtaa. Ihmisten terveyttä vaarantavan ja ympäristöä tuhoavan liikennepolitiikan aika on ohi, viestittää kansanedustaja Oras Tynkkynen (vihr.) kansainvälisenä autottomana päivänä Tampereella

Ylipaino on saamassa länsimaissa epidemian mitat. Suomalaisista miehistä liki puolet ja naisistakin kolmannes on ylipainoisia. Viidentoista vuoden aikana vaikeasti lihavien miesten määrä on kaksinkertaistunut. Naisillakin osuus on kasvanut yli kolmanneksella. Samassa ajassa yksityisautoilu ja autojen ilmastoa lämmittävät päästöt ovat kasvaneet noin 40 %.

– Merkittävimpiä syitä ylipainon yleistymiseen länsimaissa on arkiliikunnan väheneminen. Yhä useammat ihmiset liikkuvat yksityisautolla. Valitettavasti ratin kääntäminen ei paljoa läskejä kuluta, toteaa Tynkkynen.

Kätevä ratkaisu sekä lihavuuden yleistymiseen että autoilun ympäristöhaittoihin olisi kannustaa ihmisiä kulkemaan kävellen, pyörällä tai joukkoliikenteellä. Kaupungit onkin suunniteltava niin, että ne kannustavat ihmisiä terveelliseen hyötyliikuntaan – pyöräilemään työmatkat tai vaikka kävelemään päivittäin pikaratikkapysäkille ja takaisin.

Jokainen voi omilla liikkumisvalinnoillaan vaalia terveyttään, säästää ympäristöä ja näyttää esimerkkiä. Lyhyet matkat kannattaa liikkua kävellen tai pyörällä, pitemmät matkat joukkoliikenteen kyydissä.

– Jos auto odottaa kotipihalla, sitä tulee helposti käytettyä välillä aika heppoisinkin perustein. Suurin ekoteko voikin olla myydä auto pois – tai jättää se alun perinkin ostamatta, Tynkkynen esittää.

Oras Tynkkysen tervehdys autottoman päivän viettäjille luettiin Tampereen kaupungin, ympäristötietokeskus Moreenian ja sidosryhmien järjestämässä yleisötapahtumassa Tampereen keskustorilla tänään.

Lisätietoja
Oras Tynkkynen
Annina Käppi, 050 551 4024