Kansanedustajat Tossavainen ja Tynkkynen kysyvät hallitukselta tähderuokailun edistämisestä

Kansanedustajat Reijo Tossavainen (ps.) ja Oras Tynkkynen (vihr.) ovat tänään jättäneet kirjallisen kysymyksen hallitukselle tähderuokailun edistämisestä. Edustajat kysyvät hallitukselta, miten se aikoo edistää erityisesti julkisen sektorin ruokailuissa tähderuokailua ja vähentää ruoan hävikkiä.

Kimmokkeena kysymykselle toimi Vaajakumman koulussa toteutettu Sitran ja Jyväskylän kaupungin kokeilu. Kokeilussa kouluruokailusta ylijäänyttä ruokaa myytiin 1–1,5 eurolla lähialueen asukkaille. Kokemukset olivat hyviä. Kokeilun toteuttaja arvioi, että kokeilun laajentaminen pelkästään Jyväskylän kaupungin palvelutaloihin ja kouluihin pienentäisi ruokahävikkiä vuodessa vähintään 50 000 aterialla.

– Kun etsitään ratkaisuja köyhyyteen ja julkisten menojen kasvuun, kannattaa kuntien jakaa keskenään paikallisesti koeteltuja hyviä käytäntöjä. Kokeilussa on kaadettu maalaisjärjellä kunnan eri toimintojen välisiä raja-aitoja. Tähderuokailussa hyvin pienillä lisämenoilla saadaan paljon hyötyjä, toteaa kysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja Reijo Tossavainen.

Ruokaketjussa haaskataan Suomessa noin 10–15 prosenttia kulutetusta ruoasta, vuosittain 330–460 miljoonaa kiloa. Ruokahävikistä aiheutuvat ympäristövaikutukset ovat useissa elintarvikeryhmissä selvästi suuremmat kuin mitä aiheutuu esimerkiksi pakkausten valmistuksesta ja jätehuollosta. Julkisen sektorin ruokailussa käytetään noin 300 miljoonaa euroa ja syödään lähes 750 miljoonaa ruoka-annosta vuodessa.

– Tähderuokailulla vähennetään sekä taloudellista että ympäristöllistä haaskausta. Laajentamalla julkisen sektorin ruokailua tarjotaan samalla kohtaamispaikka alueen ihmisille, huomauttaa kysymyksen toinen laatija Oras Tynkkynen.

Julkisuudessa osa ravintola-alan toimijoista on pelännyt tähderuokailun vääristävän ravitsemusalan kilpailua. Julkisella sektorilla normaali osa hävikin torjuntaa on jo nyt suunnitella tarjottavan ruoan määrä odotetun kysynnän mukaan. Siksi Vaajakummun koulussakin tähdeaterioijia on ollut muutamia tai runsas kymmenen kerrallaan, kun koulussa on yli 500 oppilasta. Aina ruokaa ei ole jäänyt yli tähderuokailulle lainkaan. Koska kyse on saatavuudeltaan vaihtelevasta ja tarjoiluajaltaan rajoitetusta ateriamuodosta, eivät aloitteen allekirjoittajat usko tähteiden tarjoilemisen kilpailevan suomalaisen ammattimaisen ravitsemusalan tarjonnan kanssa.

Lisätiedot:

kansanedustaja Reijo Tossavainen, puh. 050 320 0444
kansanedustaja Oras Tynkkynen, puh. 050 5121 584

Aloite: https://www.orastynkkynen.fi/?p=5043

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *