Katso dokumenttisi, Al! (Voima 7/2006)

Kun Bill Clinton kävelee nappikorvaisten turvamiesten saattelemana konferenssikeskuksen saliin YK:n ilmastokokouksessa Montrealissa, tunnelma sähköistyy selvästi. Monet meistä näkevät legendaarisen ex-presidentin luonnossa ensimmäistä kertaa.

Karismaattinen Clinton osaa ottaa yleisönsä. Hän vetoaa kuulijoiden tunteeseen ja järkeen, nivoo globaalin ja paikallisen. Se, mitä tapahtuu Yhdysvaltain etelävaltioissa ja Etelänapamantereella, mitä on tapahtunut 400 000 viime vuoden aikana ja mitä tulee tapahtumaan seuraavina vuosikymmeninä, liittyy yhtäkkiä luontevasti yhteen.

Puoli vuotta myöhemmin paikka on eri mutta viesti sama. Tampereella Clinton toteaa painokkaasti ilmastonmuutoksen olevan ihmiskunnan suurin uhka. Toisaalta ilmastonsuojelu tarjoaa yrityksille ja maille jättimäisiä taloudellisia mahdollisuuksia – jos niihin osataan vain tarttua.

Minua huvittaa, kun ajattelen kaikkia niitä Suomen poliittisen ja taloudellisen eliitin edustajia, jotka ovat maksaneet satoja euroja päästäkseen kuulemaan maailman mahtavimman valtion ex-johtajaa, joka puhuu kuin Satu Hassi.

En ole kuullut Al Gorea, mutta hän olisi saattanut pistää vielä paremmaksi. Liki ympäristöaktivistina pidetty varapresidentti on pitänyt palopuheita ilmastonmuutoksen vakavuudesta jo toista vuosikymmentä. Vuonna 1993 hän julkaisi kirjan Maapallo vaakakupissa – tiukkaa tekstiä maailman pelastamisen tärkeydestä.

Kirjassaan hän mm. totesi: “The time has long since come to take more political risks–and endure more political criticism–by proposing tougher, more effective solutions and fighting hard for their enactments.” Lisää poliittisia riskejä, tiukkaa taistelua.

Ympäristöjärjestöille Clintonin ja Goren valtakausi oli kuitenkin valtava pettymys. Molemmat osasivat sanoa oikeat asiat oikeaan aikaan, mutta kun olisi pitänyt ottaa enemmän poliittisia riskejä, mitään ei tapahtunut. Puheiden Clinton ja käytännön Clinton, kirjan Gore ja käytännön Gore osoittautuivat aivan eri ihmisiksi.

Olin Goren kanssa samaan aikaan Kioton ilmastokokouksessa vuonna 1997. Kun hän saapui paikalle, ympäristöaktivistit ottivat hänet vastaan huutamalla “lue kirjasi, Al!”.

Nyt on tullut aika huutaa: katso dokumenttisi, Al! Jos vielä joskus sinusta tulee Yhdysvaltain presidentti, sinun pitää ottaa omat puheesi vakavasti.

Oras Tynkkynen

Goren ilmastonmuutosta käsittelevä dokumentti An Inconvenient Truth tulee Suomessa teattereihin 15.9.2006.