Kauppalehti: Toinen vastine Lundénin kolumniin

Kauppalehti 21.11.05

Kimmo Lundén (KL 8.11.) jatkoi vihreän teollisuuspolitiikan ruotimista ja ihmetteli, miksi vihreät ovat antaneet päästökaupasta erilaisia kannanottoja. Vastaus on yksinkertainen: eri kerroilla on puhuttu eri asioista.

Satu Hassi ja Heidi Hautala puolustivat EU:n päästökauppaa, me allekirjoittaneet taas arvostelimme valtion osallistumista Kioton päästökauppaan. Nämä ovat kaksi eri järjestelmää, mutta julkisessa keskustelussa ne sotketaan helposti.

Viime aikoina olemme kritisoineet erityisesti sitä, että valtio ostaisi Kioton päästökaupassa päästöoikeuksia teollisuudelle veronmaksajien rahoilla. Valtion varoja kannattaa kanavoida päästöjen tupruttamisen tukemisen sijaan päästöjen vähentämiseen – energiankäytön ja -tuotannon tehostamiseen sekä uusiutuviin energianlähteisiin.

Lundén myös kehotti vihreitä pohtimaan ns. kuutosten eli Yhdysvaltain, Kiinan, Intian ja kolmen muun maan yhteistä ilmastojulistusta. Olemme seuranneetkin aloitetta tarkkaan. Julistus voi tukea ilmastonsuojelua, jos se edistää kestävän teknologian kehittämistä ja houkuttelee suuria kehitysmaita osallistumaan entistä aktiivisemmin ilmastotalkoisiin.

Julistuksen keskeinen heikkous on se, että siinä uskotaan teknologian neitseelliseen synnyttämiseen. Erityisesti Yhdysvalloissa halutaan luulotella, että ilmastoteknologia kehittyy pelkillä hurskailla toiveilla.

Todellisuudessa teknologian kehittämiseen ja käyttöönottoon tarvitaan sitovia päästötavoitteita ja markkinahintaa päästöille – juuri samoja ratkaisuja, joita monet teknologian nimeen vannovat ovat kiivaasti haukkuneet.

Jos haluamme ilmastoteknologiaa, tarvitsemme siis ilmastopolitiikkaa ja päästömarkkinat.

Vihreät katsovat, että modernin ilmastoteknologian kehittäminen on Suomelle valtava mahdollisuus samalla vähentää päästöjä ja luoda työpaikkoja, yritysmahdollisuuksia ja vientituloja. Tästä kertoo esimerkiksi juuri julkaistu Teknologiateollisuuden, Electrowatt-Ekonon ja VTT:n selvitys tuulivoimateollisuuden mahdollisuuksista.

Tarja Cronberg
kansanedustaja (vihr.)

Oras Tynkkynen
kansanedustaja (vihr.)