Ketä ilmaston ystävän kannattaa äänestää?

Alkavasta eduskuntakaudesta tulee monessa suhteessa ratkaiseva. Loppuvuodesta Pariisissa on tarkoitus sopia kansainvälisestä ilmastosopimuksesta. EU:ssa tehdään päätökset mm. 2030 ilmastotavoitteista ja päästökaupan korjaamisesta.

Siksi eduskuntaan on tärkeä valita mahdollisimman monta ilmaston puolustajaa.

Vihreät ovat puolueena sitoutuneet rakentamaan Suomesta päästöttömän, kokonaan uusiutuvaan energiaan perustuvan yhteiskunnan. Kaikkia vihreitä ehdokkaita voi siis äänestää turvallisin mielin.

Osa ehdokkaista on kuitenkin erityisen ansioituneita ilmaston puolustamisessa. Mainitsen heistä joitakuita.

Helsinki

Puhtaan teknologian parissa uransa tehnyt Kaisa Hernberg ymmärtää varmasti, miten ympäristöä säästävistä ratkaisuista saadaan Suomeen työtä ja hyvinvointia. Eduskunnassa tarvitaan kestävän talouden asiantuntijaa.

Tutustuin Leo Straniukseen Tampereella 90-luvulla, kun kampanjoimme yhdessä uusiutuvan energian edistämiseksi. Siitä lähtien hän on paiskinut väsymättä ja johdonmukaisesti töitä ilmaston puolesta – ja toiminut arjessaan sen mukaisesti.

Maria Vuorelma on yksi harvoja ehdokkaita, joka tuntee kansainväliset ilmastoneuvottelut perusteellisesti. Sitä osaamista eduskunnassa tarvitaan, kun maailma neuvottelee ratkaisevasta Pariisin ilmastosopimuksesta.

Uusimaa

Timo Juurikkala on harvinaisen monialainen ja osaava päättäjä, joka hallitsee myös ilmasto- ja energiateemat. Entisenä kansanedustajana ja ministerin erityisavustajana hän myös tietää hyvin, miten päätöksiä eduskunnassa ja hallituksessa saa läpi.

Pirkanmaa

Satu Hassi ei paljon esittelyjä kaipaa. Hän on Suomen ylivoimaisesti kokenein ilmastopoliitikko, jolta olen itsekin oppinut paljon. Takuuvarma valinta.

Varsinais-Suomi

Ville Niinistöä tarmokkaampaa uusiutuvan energian ja cleantechin puolustajaa saa hakea. Ministerinä hän puski läpi Suomessa ilmastolain ja aukoi ilmastoneuvottelujen solmuja.

Kestävän liiketoiminnan asiantuntijana Mari Saario auttaa työkseen yrityksiä ja kuntia valitsemaan vähäpäästöisiä ja resurssiviisaita ratkaisuja. Samoja ratkaisuja tarvitsee kipeästi koko Suomi.

Kaakkois-Suomi

Öljynjalostuksesta väitellyt Kimmo Klemola tuntee fossiilitalouden nurjat puolet. Ennen kaikkea hän kuitenkin ymmärtää, miten Suomessa saadaan lisättyä kestävää, uusiutuvaa energiaa.

Kun monet muut puhuvat ilmastonsuojelusta, Anniina Kontiokorpi tekee sitä käytännössä. Hän toteuttaa vähäpäästöisiä ratkaisuja edelläkävijäkunta Parikkalassa.

Ilmaston ystävät tarvitsevat vaaleissa äänesi lisäksi muutakin tukea. Lähde siis ehdokkaiden tukiryhmään tai lahjoita vaalikassaan vaikka 10 €.

Oras Tynkkynen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *