Kokoaan suurempi Tampere

Kunnanvaltuusto päättää nimensä mukaisesti oman kunnan asioista, kuten kouluista, kaduista ja kirjastoista. Sote-uudistukseen asti valtuutettujen vastuulla ovat myös sosiaali- ja terveyspalvelut.

Emme kuitenkaan elä tyhjiössä. Pitkän päälle Tampere ja muut kunnat voivat menestyä vain osana hyvinvoivaa Suomea, Eurooppaa ja maailmaakin.

Viime aikoina tämä on käynyt valitettavan selväksi. Kiinasta levinnyt pandemia laittoi myös tamperelaisten elämän mullin mallin. Sittemmin arkeemme ovat vaikuttaneet Brasiliasta, Isosta-Britanniasta ja Intiasta alkunsaa saaneet virusmuunnokset.

Valitettavasti myös tulevaisuutta varjostaa joukko tummia pilviä. Ilmastokriisi, luontokato ja luonnonvarojen ylikulutus uhkaavat horjuttaa vaurautta ja hyvinvointia – jopa vakautta.

Kuntien menestys siis riippuu osin siitä, miten onnistumme aikamme suurten haasteiden ratkaisemisessa. Toisaalta kaupungeilla on myös paljon ratkaisun avaimia käsissään.

Siksi haluan tehdä Tampereesta kokoaan suuremman ilmastokriisin ja luontokadon ratkaisemisessa. Käytännössä siihen tarvitaan erityisesti kahta asiaa.

Ensinnäkin meidän pitää siivota omat jälkemme. Tampereesta pitää rakentaa seuraavan vuosikymmenen sisällä ilmasto- ja luontopositiivinen kaupunki.

Toiseksi meidän pitää auttaa muita liikkeelle. Kehittämällä ja kokeilemalla uusia ratkaisuja sekä näyttämällä esimerkkiä rohkaisemme kuntia ympäri maata – ja vähän maailmaakin – toimimaan.

Tarkoittaako tämä sitten sitä, että tavallisten tamperelaisten hyvinvoinnista pitää tinkiä, jotta voimme ylevästi yrittää ratkoa koko maailman ongelmia? Näen asian itse asiassa päinvastoin.

Ilmasto- ja luontoratkaisut voivat parantaa tamperelaisten hyvinvointia. Tulevaisuudessa meillä voi olla niiden ansiosta mm. puhtaampi ilma, paremmat virkistäytymismahdollisuudet ja uusia työpaikkoja.

Jos onnistumme osaltamme ratkomaan aikamme suurimpia haasteita, se voi tarjota meille myös uutta merkityksellisyyttä. On houkutteleva ajatus, että oma kaupunkini kantaa vastuunsa ja rakentaa kestävää tulevaisuutta.

Kokoaan suuremmasta Tampereesta voimme kaikki olla ylpeitä.

Oras Tynkkynen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *