Lukiolaiset haastoivat Oras Tynkkysen Energiapeliin

Fortum Oyj
Lehdistötiedote
20.1.2010

Fortumin Energiapeli-kilpailun voittaneet Orimattilan Erkko-lukion oppilaat palkittiin Energiateemapäivällä, jonka aikana he muun muassa vierailivat Tekniikan päivillä Espoon Otaniemessä ja keskustelivat kansanedustaja, ilmastoasiantuntija Oras Tynkkysen kanssa. Energiapeli on osa Fortumin Energiakompassi-ohjelmaa, jonka tarkoituksena on herättää keskustelua energia- ja ympäristökysymyksistä sekä edistää kestävää energiankäyttöä. Pienryhmissä pelattavaa peliä on tilattu jo yli 500 oppilaitokseen ympäri Suomea ja viime syksyn Energiapeli-kilpailuun osallistui 75 koululaisjoukkuetta.

Kilpailun voittivat 17-vuotiaat Joni Pelkonen ja Antti Rauhala, joiden mielestä tärkeimpiä keinoja ilmastonmuutoksen hidastamiseksi ovat energiatehokas rakennussuunnittelu, tiivis yhteiskuntarakenne ja julkisen liikenteen lisääminen. Oras Tynkkynen piti nuorten näkemyksissä erityisen ansiokkaana sitä, että he olivat huomioineet myös välillisesti päästöjä aiheuttavat tekijät.

Pelkonen ja Rauhala kaipaavat myös kuluttajalle parempia mahdollisuuksia saada tietoa erilaisten tuotteiden valmistamiseen kuluneesta energiasta. Heidän esittämänsä ratkaisu on, että kaupat ilmoittaisivat myymiensä tuotteiden hiilijalanjäljen.

Oppilaat keskustelivat Tynkkysen kanssa lisäksi maailmanlaajuisesta energiapoliittisesta yhteistyöstä, ilmastonmuutokseen liittyvästä julkisesta keskustelusta, ydinvoimasta ja uusiutuvan energiantuotannon kehittämisestä. Erityisesti heitä kiinnosti Tynkkysen arvio Kööpenhaminan ilmastokokouksen annista ja kansainvälisen ilmastopolitiikan seuraavista askelista.

”Totta kai oli pettymys, ettei sitovaa päätöstä saatu aikaan. Jatkon kannalta olennaista on se, että eri maiden johtajien ja päätöksentekijöiden keskuudessa vallitsee historiallinen yksimielisyys hiilidioksidipäästöjen vähentämisen tarpeesta, vain käsitykset keinoista ovat ristiriitaisia. Konkreettisiin tekoihin pitäisi kuitenkin päästä hyvin nopeasti, jotta maapallon keskilämpötilan nousu voitaisiin rajoittaa kahteen asteeseen”, Oras Tynkkynen sanoo.

Oppilaat haastoivat Tynkkysen myös vastaamaan yhteen Energiapelin kysymykseen, jossa arvioidaan, miten kotitalouden energiankulutus jakaantuu muun muassa lämmityksen, lämpimän veden, valaistuksen, viihde-elektroniikan ja kylmälaitteiden kesken. Tynkkynen suoriutui haasteesta kunnialla, mutta aliarvioi monien kilpailuun osallistuneiden tavoin valaistuksen osuuden kodin energiankulutuksesta. Tynkkysen puolustukseksi sanottakoon, että hän on itse jo vuosia käyttänyt energiansäästölamppuja.

Lisää tietoa Energiakompassi-ohjelmasta ja Energiapelin tilausohjeet osoitteesta www.fortum.fi/energiakompassi.

Fortum Oyj
Konserniviestintä

Lisätietoja:

Sally Londesborough,
projektikoordinaattori, Fortum Oyj,
puh. 0403505503,
sally.londesborough@fortum.com

Kuvia Energiateemapäivästä:
http://media.digtator.fi/digtator/tmp/b1cef6436081829604b64f0e10f727c4/preview.html

Linkki on voimassa 03.02.2010 asti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *