Pirkanmaan Sanomat: Toisenlainen uudenvuodenlupaus

Ilotulitusten paukkuessa moni ei ehkä tullut ajatelleeksi, että vuorokauden vaihtuessa alkaa kansainvälinen luonnon monimuotoisuuden vuosi. Suomessa vuoden suojelijana toimii tasavallan presidentti Tarja Halonen.

Juhlavuoden tarkoituksena on hälyttää lajikirjon ripeästä hupenemisesta. Samalla muistutetaan keinoista torjua rappiota.

Lähtötilanne on huolestuttava: maailmassa on meneillään kuudes sukupuuttoaalto. Tällä kertaa lajeja hävitämme me ihmiset.

Suomessakin on 1 500 uhanalaista lajia. Saimaannorppa ja liito-orava ovat kaikille tuttuja, mutta sukupuutto uhkaa myös oudompia lajeja rupiliskosta koiranpökkösieneen.

Eri luontotyypeistä puolet on uhanalaisia. Erityisesti metsätalous vaarantaa monia lajeja.

Luonnon tuhoaminen käy lopulta kalliiksi. EU:n komissio on arvioinut, että joka vuosi menetetään 50 miljardin euron arvosta monimuotoisuudesta riippuvia ekosysteemipalveluita. Se on hieno tapa ilmaista se, että ihminen on myös taloudellisesti riippuvainen luonnosta: puhtaasta vedestä ja ilmasta, vakaasta ilmastosta, hedelmällisestä maasta ja kasvien pölytyksestä.

Kurjassa talous- ja työllisyystilanteessa voi houkuttaa ajatus murehtia luonnonsuojelusta sitten, kun muuten menee paremmin. Valitettavasti luonto ei odota. Kerran sukupuuttoon kuollutta lajia ei voi enää herättää henkiin sitten, kun bruttokansantuote taas kasvaa kohisten.

Pirkanmaalla metsistä on suojeltu vasta 1,5 ja Tampereellakin 3,3 prosenttia. Metsiensuojelun tasoa tulisi kohentaa asteittain lähemmäksi useimpien asiantuntijoiden vähimmäistavoitteena pitämää kymmentä prosenttia. Sen jälkeenkin 90 prosenttia metsistä jäisi talous- ja muuhun käyttöön.

Hyvä uudenvuodenlupaus voisi olla, että Pirkanmaan kunnat laatisivat askelmerkit suojelualueiden määrän vaiheittaisesta kasvattamisesta. Muutkin kuin kunnat voivat toki osallistua.

Yritykset voisivat tukea luonnonsuojelualueiden hankintaa ja yksittäiset maanomistajat esittää alueita suojeltavaksi. Monimuotoinen ja elävä luonto on hieno perintö jättää tuleville sukupolville.

Lupaus luonnonsuojelun edistämisestä olisi hyvä alku luonnon monimuotoisuuden vuodelle.

Oras Tynkkynen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *