ranneliike.net: Mitä homoavioliitot todella tekivät Massachusettsille?

Julkaistu ranneliike.net:ssä.

Jo noin 750 miljoonaa ihmistä maailmassa elää alueilla, joilla samaa sukupuolta olevat parit voivat mennä naimisiin. Tasa-arvoisesta avioliittolaista on karttunut kokemuksia Ruotsista Argentiinaan ja Kanadasta Etelä-Afrikkaan. Suomi voi pian liittyä näiden maiden joukkoon.

Vastustajat pelottelevat tasa-arvoisen avioliittolain johtavan moniin kauheuksiin sananvapauden rajoittamisesta uskovaisten syrjintään. Väitteiden tueksi he jakavat Yhdysvaltain kristillisen äärioikeiston aineistoja, kuten TV7:llä näytetyn dokumentin Mitä homoavioliitot tekivät Massachusettsille.

Onko väitteissä perää? Mitä Massachusettsin osavaltiossa todella on tapahtunut tasa-arvoisen avioliittolain hyväksymisen jälkeen?

Väite: Lapsille tuputetaan kouluissa homoutta normaalina

Todellisuus: Avioliittolaki ei vaikuta koulujen opetukseen. Jo vuosia ennen avioliittolain hyväksymistä opetussuunnitelmaan sisällytettiin mm. tavoite, että oppilaat tunnistavat seksuaaliseen suuntautumiseen perustuvan syrjinnän.

Väite: Vanhemmat eivät voi kieltää lastensa osallistumista homoutta käsitteleville oppitunneille

Todellisuus: Tuomioistuimen mukaan opetus ei loukkaa vanhempien oikeutta uskonnon harjoittamiseen. Julkiset koulut eivät ole velvollisia suojelemaan oppilaita näiden vanhempia mahdollisesti loukkaavilta ajatuksilta. Vastaavasti vaikka vasemmistolaiset vanhemmat eivät voi suojella lapsiaan kuulemasta oikeistolaisista puolueista eivätkä hinduvanhemmat kristinuskosta.

Väite: Jos yrittäjä ei hyväksy samansukupuolisia pareja, häntä voidaan syyttää syrjinnästä

Todellisuus: Avioliittolaki ei ratkaise sitä, mikä tulkitaan syrjinnäksi. Syrjintä seksuaalisen suuntautumisen perusteella on Massachusettsissä ollut kiellettyä jo vuodesta 1989 – siis kauan ennen tasa-arvoisen avioliittolain hyväksymistä.

Väite: Työntekijöitä on erotettu tasa-arvoisen avioliittolain vastaisten mielipiteiden takia

Todellisuus: Syrjintä mielipiteen perusteella on kiellettyä. Työnantajat ovat kiistäneet mielipiteiden vaikuttaneen irtisanomisiin. Oikeudessa syrjintäväitteiden tueksi ei ole löytynyt näyttöä.

Väite: Tasa-arvoisen avioliittolain vastustajat joutuvat kohtaamaan uhkailua ja pelottelua

Todellisuus: Uhkailu ja pelottelu ovat väärin. Valitettavasti niihin syyllistyvät usein myös tasa-arvoisen avioliittolain vastustajat. Vastaavasti vaikka orpojen lasten auttaminen ei muutu huonoksi ideaksi sillä, jos jotkut orpojen puolustajat käyttäytyvät epäasiallisesti.

Väite: Kristilliset järjestöt joutuvat lopettamaan adoptiot, koska eivät hyväksy homopareja

Todellisuus: Katolinen adoptiojärjestö välitti ennen avioliittolain muutosta samaa sukupuolta oleville pareille 13 adoptiolasta, joille ei muuten ollut löytyä kotia. Kun järjestön oma hallitus ei suostunut lopettamaan adoptioita samansukupuolisille pareille, hiippakunta – eivät viranomaiset – lopetti mieluummin adoptiotoiminnan kokonaan.

Väite: Tasa-arvoinen avioliittolaki normalisoi suhtautumista seksuaalivähemmistöihin

Todellisuus: Tasa-arvoinen avioliittolaki tuli Massachusettsissä voimaan oikeuden päätöksellä vuonna 2003. Jo tuolloin osavaltion asukkaista useampi kannatti lakia kuin vastusti sitä. Sinänsä ei pitäisi olla pelottava ajatus, että kaikkia ihmisiä kohdeltaisiin yhdenvertaisesti.

Oras Tynkkynen

5 Responses

 1. Hei Oras. Valitettavasti sinusta paistaa pelko. Olenko oikeassa. Miksi sinä pelkäät perinteisesti ajattelevien ihmisten mielipidettä? En myöskään ymmärrä tätä uhkausta että laittomatt viestit menevät poliisille? Onko sinua uhkailtu? Luulen että moderoita tämänkin viestin, sillä tuskin pidät siitä että sinut näin kyseenalaisesti laitetaan vastaamaan kysymyksiin? Itse koen laittomuuden kasvun pahana Suomessa. Olen samaa mieltä, että pehmeitä arvoja pitää lisätä. Kuitenkin homouden puolustaminen ja sen juurruttaminen yhteiskuntaamme on todella metsästä lähtöisin. Olen siis eri mieltä kanssasi. Sinä yrität nyt mitätöidä ja halventaa kommenteillasi ko. tahojen todellisuuteen perustuvaa varoitusta. Voi sentään. Kuvassa kukka on kaunis, mutta itse olet jotenkin erikoisen näköinen mieheksi, vai kuinka? Puoluekantasi on oma juttusi, mutta osaisitko vastata miksi Vihreät onkin juuri se porukka, joka on politiikan liberaalein? Olen erittäin hyvilläni kun läksitte pois hallituksesta. Ihan kympin juttu. Kukkasia matkallesi minne sitten suuntaatkin.

 2. En pelkää mielipiteitä – en samoin enkä eri tavoin ajattelevien. Toivoisin kyllä, että uskaltaisit esittää niitä omalla nimelläsi, kuten minäkin.

  Kyllä, olen saanut laittomia uhkauksia. Jokainen voi todeta, että viestisi julkaistiin. Siinä ei ole mitään tavatonta saatikka ongelmallista, että esittää kysymyksiä.

  Esitit mielipiteen, mutta unohdit perustelut. Miksi yhdenvertaisuuden puolustaminen on “metsästä”? Dokumentin väitteet nimenomaan eivät perustu todellisuuteen, kuten yllä olevasta käy ilmi.

  Vihreät todella on johdonmukaisimmin ihmisten yhdenvertaisuuden puolesta. Uskomme jokaisen ihmisen yhtäläiseen arvoon ihonvärin, sukupuolen tai seksuaalisen suuntautumisen kaltaisista tekijöistä riippumatta.

  Ulkonäön kommentoinnin taidan sivuuttaa.

 3. Hei Oras!

  Mihin tietosi perustuu, että Massachusettsin osavaltiossa on kaikki hyvin? Itse luin juuri kommenttia eräältä henkilöltä, jonka sisko asui kyseisessä osavaltiossa. Siellä kuulemma on todellisia ongelmia ja siksi muuttivat toiseen osavaltioon.

 4. Hei Oras!

  -90-luvulla me konservatiivit pelkäsimme, että samaa sukupuolta olevien parisuhteet laillistetaan, kuten kävi 2000-luvun alussa. Silloin pelättiin, että mitähän seuraavaksi on tulossa. Jo pitkään on kauhisteltu sitä mahdollisuutta, että ko. parit saisivat adoptoida lapsia. Tuorein ratkaisu mahdollistaa samaa sukupuolta olevien parisuhteiden virallistamisen avioliitoksi antaen niille samat oikeudet kuin heteropareillekin.Samaa sukupuolta olevien Adoptio-oikeus näyttää toteutuvan. Meillä kristillisiin arvoihin uskovilla on aiheellinen syy olla huolissamme, että esim. kahden miehen liittoon adoptoidun lapsen seksuaalinen minäkuva tarkoituksellisesti muokataan ja vääristetään.

  On helppo havaita eräänlainen roadmap koko tässä prosessissa, jota varmasti mielellänne kehitykseksi kutsutte. On helppo havaita se tarkoituksellinen mielipiteiden ja asenneilmapiirin muokkaus, jota mm. vihreät ja koko sateenkaariliike tällä hetkellä toteuttavat. Medialla on siinä tehtävässä varsin merkittävä rooli. Niinpä on jälleen syytä kysyä, mitä seuraavaksi on tulossa?

  Osaatko tai uskallatko arvioida, mikä on teidän (vihr.) ja sateenkaariliikkeen lopullinen päämäärä ko. prosessissa?

  Ystävällisin terveisin,

  Tomi Aalto
  Luokanopettaja
  Kasvatustieteen maisteri

 5. “Itse luin juuri kommenttia eräältä henkilöltä, jonka sisko asui kyseisessä osavaltiossa. Siellä kuulemma on todellisia ongelmia ja siksi muuttivat toiseen osavaltioon.”

  Luin saman kommentin siellä toisessa ryhmässä. Kommentoija ei kertonut mitkä ongelmat pakottivat hänet toiseen osavaltioon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *