Oras Tynkkynen asuntomessuilla Valkeakoskella: Energiatehokasta korjausrakentamista vauhditettava

Vihreiden varapuheenjohtaja, valtioneuvoston ilmastopoliittinen asiantuntija Oras Tynkkynen kiittelee tänään Valkeakoskella alkavia asuntomessuja energiatehokkuuden nostamisesta yhdeksi pääteemaksi. Siinä missä Vaasan messuilla vuosi sitten tehokkuudeltaan parasta A-luokkaa oli vain muutama kohde, Valkeakoskella jo yli puolet taloista yltää tähän tasoon. Nähtävillä on myös kolme passiivitaloa, jotka pärjäävät alle neljänneksellä normitalon lämmitysenergian tarpeesta.

– Asuntomessut osoittavat, että energiatehokas rakentaminen on paitsi mahdollista, myös kohtuuhintaista ja houkuttelevaa. Matalaenergia- ja passiivitalot merkitsevät vähemmän ilmastoa lämmittäviä päästöjä ja pienempiä energialaskuja asukkaille. Tehokkuuden takia ei tarvitse tinkiä asumisviihtyvyydestä tai terveellisyydestä, Tynkkynen toteaa Valkeakoskella.

Asuntoministeri Jan Vapaavuori on päättänyt kiristää uudisrakentamisen energiatehokkuutta sääteleviä rakentamismääräyksiä 30 prosentilla ensi vuoden alusta alkaen. Alustavasti määräyksiä on tarkoitus tiukentaa edelleen 20 prosentilla vuonna 2012.

– Ministeri Vapaavuori on tehnyt ansiokasta työtä rakentamisen energiatehokkuuden parissa. Urakkaa kuitenkin riittää: ensi vuosikymmenellä on kaikessa uudisrakentamisessa edellytettävä jo passiivitasoa. Valtion, kuntien, korkeakoulujen ja rakennusyhtiöiden on myös kumppanuudessa edistettävä päästöneutraaleja koealueita, joissa rakennusten energia tuotetaan paikallisesti uusiutuvilla energianlähteillä, Tynkkynen linjaa.

Energiatehokkuuden suurimmat haasteet piilevät nykyisessä rakennuskannassa. Energiatehokkaan korjausrakentamisen edistämisessä tarvitaan kokonaan uusia ja selvästi nykyistä vahvempia keinoja. Tiedotuksella ja julkisilla tuilla voidaan saada aikaan paljon, mutta nykyisen rakennuskannan merkittävä tehostaminen edellyttää myös normeja.

– Peruskorjausten ja muiden merkittävien remonttien yhteydessä on velvoitettava tulevaisuudessa kohentamaan energiatehokkuutta selvästi. Samoin julkisia tukia tulee vastaisuudessa myöntää vain korjaushankkeille, jotka tehostavat energiankäyttöä olennaisesti, Tynkkynen esittää.

Lisätietoja
Oras Tynkkynen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *