Pariisi-vinkit

1) Pyöräily

Pariisissa on maailman paras lainapyöräjärjestelmä Vélib’. Velibeillä hurauttelee kätevästi varsinaisen Pariisin kaupungin alueella, mutta verkosto laajenee naapurikuntiinkin. Hinta on mitätön ja pyöriä riittää ympäri kaupunkia.

Pyörää valitessa kannattaa tarkistaa, että molemmissa renkaissa on ilmaa ja että jarrut toimivat. Aina sekään ei auta: viikon aikana käyttämistäni pyöristä kahdessa eivät toimineet vaihteet ja yhdestä laukesivat ketjut. Liikenteessä kannattaa olla varovainen – Pariisissa liikennesääntöjä noudatetaan usein varsin luovasti.

2) Museot

Kaikki tietävät Louvren, mutta Pariisi on täynnä muitakin museoita ja vaihtuvia näyttelyitä. Itse kävin tällä kertaa Martin Parrin kokoamassa valokuvanäyttelyssä, nykytaiteen museossa ja musiikkimuseossa. Tuhdin listan Pariisin museoista voi lukea esim. Wikipediasta.

3) Torit

Jos olet saanut tarpeeksesi Louis Vuittonista, kannattaa suunnata kansan markkinapaikoille. Montreuilin värikkäältä torilta saa halpoja ruokatarvikkeita, erityisesti hedelmiä ja vihanneksia. Porte de Clignancourtin markkinat taas sopivat parhaiten katumuodin metsästämiseen.

4) Marais

Pariisin homokaupunginosa Marais on Euroopan vilkkaimpia. Baareja riittää joka lähtöön, ja alue sopii hyvin myös ruokailuun ja shoppailuun. Homokirjakauppa Les Mots a la Bouche on tutustumisen arvoinen erityisesti ranskaa puhuville.

5) Lähiöt

Hyvää vastapainoa Marais’n kiiltokuvamaailmalle ovat Pariisin rosoiset lähiöt. Itse kävin pohjoisen Bobignyssä, Aubervilliers’ssä ja La Corneuvessä. Pahimpia betonihelvettejä on kuulemma jo lanattu ja siistitty, mutta Kassovitzin Viha-elokuvasta tuttuja näkymiä riittää edelleen.

Päiväsaikaan hurjimmatkaan lähiöt eivät ole ylettömän vaarallisia, mutta perusvarovaisuus on paikallaan. Parasta on liikkua paikallisten, mieluiten tummaihoisten kaverien kanssa tai ei ainakaan yksin. Aina kannattaa näyttää siltä, että tietää, mitä on tekemässä – silloinkin, jos on eksynyt. Muita kieliä kuin ranskaa ei kannata puhua kovaan ääneen.

6) Jäätelö

Unohda jonottaminen Amorinoon, maailman parasta jäätelöä saa Pozzettosta (39 rue du Roi de Sicile). Suklaa ja pähkinä eivät koskaan voi mennä vikaan, mutta myös paikan tuoreet marja- ja hedelmäjäätelöt ja -sorbetit ovat taivaallisia.

7) Kirjat

Hauskaa ja opettavaista lukemista Ranskasta ja ranskalaisuudesta ovat Stephen Clarken kirjat, ensimmäinen niistä osuvasti nimeltään A Year in the Merde (ranskaksi God save la France). Poliittisen korrektiuden voi unohtaa, mutta monet Clarken havainnoista ovat varsin oivaltavia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *