Pirkanmaan Sanomat: Suomeen saa tulla tekemään töitä

Monet suhtautuvat kriittisesti siihen, että maastamme haetaan suojaa vainolta ja hädältä. Uudempi piirre keskustelussa on vastustaa myös sitä, että Suomeen voisi tulla muualta yrittämään ja tekemään töitä.

Esimerkiksi sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eero Heinäluoma väitti Hufvudstadsbladetin haastattelussa, että ulkomaalaiset vievät työpaikkoja suomalaisilta. Siksi työperäistä maahanmuuttoa tulisi hänen mukaansa rajoittaa.

Onneksi suomalaiset ovat tässäkin asiassa fiksumpia kuin demarit. Valtaosa hyväksyy sen, että Suomeen tullaan muualta tekemään töitä. Suomalaisista 40 prosenttia on jopa sitä mieltä, että työn perässä maahan muuttamisen pitäisi olla nykyistä helpompaa.

Työperäinen maahanmuutto hyödyttää meitä kantasuomalaisia monesta syystä. Suomessa toimivat suuret yritykset hakevat ulkomailta erityisosaajia. Vain menestyvät yritykset voivat työllistää myös suomalaisia.

Kun vaikka Nokia palkkaa intialaisen insinöörin, firma saa osaavan työntekijän, joka auttaa pitämään yrityksen iskussa tulevaisuudessakin. Insinööri maksaa veronsa Suomeen, ostaa täällä palveluita ja työllistää meitä kantasuomalaisia.

Uussuomalaiset tekevät usein sellaisia töitä, joihin meitä kantasuomalaisia on vaikea saada. Monissa kaupungeissa maahanmuuttajat takaavat osaltaan sen, että bussit kulkevat ja kaupat saadaan siivottua.

Tällöin on toki tärkeää huolehtia reiluista pelisäännöistä ja valvonnasta. Samojen velvollisuuksien ja oikeuksien on koskettava kaikkia työntekijöitä taustasta riippumatta.

Maahanmuutto ei myöskään ole nollasummapeliä. Maahanmuuttajat tuovat mukanaan uusia ideoita ja perustavat uusia yrityksiä. Näistä syntyy uusia työpaikkoja – myös meille kantasuomalaisille.

Maahanmuutto ei toki voi olla ainoa eikä edes tärkein ratkaisu tulevaisuuden työvoimatarpeisiin. Meidän pitää mm. auttaa opiskelijoita valmistumaan nopeammin, parantaa työssä jaksamista ja kouluttaa työttömiä uudelleen aloille, joilla työvoimalle on kysyntää.

Suomeen ei tarvitse erikseen houkutella työntekijöitä ulkomailta. Mutta tänne pitää olla mahdollista tulla yrittämään ja tekemään töitä myös tulevaisuudessa.

Siitä hyödymme me kaikki.

Oras Tynkkynen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *