Sähköistä tietoa (Voima 1/2001)

Vihreä sähkö kilpasilla

Markkinataloudessa yksilöt tekevät rationaalisia valintoja. Tai näinhän sen piti mennä.

Käytännössä valintoja vaikeuttaa tiedon puute. Kuka jaksaa kahlata läpi kaikki kaupat halvimman tarjouksen toivossa? Entä kuinka monessa puodissa myyjä tarjoaa tuotteen ympäristöselosteen?

Nyt ainakin sähkön valitseminen on tehty helpoksi. Vaihda virtaa -kampanja tarjoaa verkossa aimo annoksen tietoa sähköstä ja sen ympäristövaikutuksista. Tavoitteena on edistää uusiutuvilla energialähteillä tuotetun eli vihreän sähkön käyttöä.

“Suomessa on valtavasti ihmisiä, jotka periaatteessa kannattavat vihreää sähköä. He eivät vain ole saaneet aikaiseksi vaihtaa sähkösopimustaan”, kertoo Kaisa Kosonen vaihda virtaa -kampanjasta.

Kampanjan sivuilla voi vertailla vihreää sähköä tarjoavia yrityksiä ja laittaa ne hintajärjestykseen. Kun mieleinen yritys on löytynyt, uuden sähkösopimuksen voi tilata muutamalla napin painalluksella.

Oras Tynkkynen

Vaihda virtaa -sivut löytyvät osoitteesta www.vaihdavirtaa.net.

Mitä vihreä sähkö maksaa?
Hintaero kuukaudessa Hintaero vuodessa
Etelä-Savon Energia –1,75 mk –21 mk
Imatran Seudun Sähkö 0,25 mk 3 mk
Kouvolan Seudun Sähkö 2,25 mk 27 mk
Jyväskylän Energia 2,50 mk 30 mk
Suomen Energiakauppa 3,60 mk 43 mk

Viiden edullisimman vihreän sähkön tarjoajan hintoja on verrattu tavallisen sähkön keskihintaan, joka on Energiamarkkinaviraston mukaan 437 mk vuodessa 2 000 kilowattitunnin vuosikulutuksella. Lähde: www.vaihdavirtaa.net.