Tampereen Radio: Säästäjän huoneentaulu

Suljetaanko uimahalli vai jäähalli? Viedäänkö koululaisilta salaatti ja kokoliha? Perutaanko kotihoidon lisä vai säästetäänkö vammaisten kuljetuksista?

Talouskriisi on laittanut valtion ja kunnat ikävän paikan eteen. Verotulot romahtavat mutta kulut jatkavat kasvuaan. Yhtälöä ei saa kurottua umpeen muuten kuin hakemalla säästöjä.

Säästöt ovat aina ikäviä. On paljon mukavampi jakaa rahaa kuin viedä sitä.

Poliitikkojen ei silti pidä pelätä säästöjä. Politiikka on arvovalintojen tekemistä. Laman kynnyksellä arvot todella punnitaan.

Kiperien päätösten tekemisessä voi auttaa säästäjän huoneentaulu:

1. Älä ruoki lamaa. Rakennushankkeiden lykkääminen ja säästöt henkilöstökuluissa tarkoittavat vähemmän työtä. Suhdannekuopassa julkisen sektorin pitää tulla hätiin ja välttää säästöjä, jotka syventävät taantumaa.

2. Älä sysää laskua tulevaisuuteen. Viime laman aikana tehtiin säästöjä, jotka osoittautuivat myöhemmin turkasen kalliiksi. Hölmöintä olisi leikata ongelmien ennaltaehkäisystä kuten arkiliikunnan edistämisestä. Tänään ei kannata säästää euroa, jos se maksaa huomenna kolme euroa.

3. Pidä heikoimmista huolta. Säästöt eivät kohdistu ihmisiin samalla tavalla. Riippuvaisimpia peruspalveluista ovat yhteiskunnan huono-osaisimmat. Niiltä ei voi viedä, joilla on jo ennestäänkin kaikkein vähiten.

4. Säästä ympäristön tuhoamisesta. Kaupunki käyttää vuosittain kymmeniä miljoonia euroja energiaan, laitteisiin ja jätteisiin. Nyt jos koskaan kannattaa ottaa tiukka linja siihen, kuinka paljon paperia kopioidaan, millä katuja valaistaan ja kuinka tehokkaasti tiloja lämmitetään.

5. Investoi tulevaisuuteen. Hätäisimmät pistäisivät nyt jäihin isot investoinnit, joiden hyöty näkyy vasta pitkällä aikavälillä. Tämä tuskin olisi järkevää. Tänään on luotava pohja huomisen kasvulle.

6. Kaikkien on osallistuttava. Suomen vahvuus on kyky puhaltaa vaikean paikan tullen yhteen puuhiileen. Kaupungin työntekijää ei kuitenkaan ehkä innosta vaihtaa lomarahoja vapaiksi, jos muut eivät tunnu olevan mukana. Myös kaupungin johdon pitää olla valmis tinkimään eduistaan.

Oras Tynkkynen
kansanedustaja (vihr.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *