Totuuksia homoista ja lesboista (Voima 9/2002)

“Parisuhteen rekisteröimisen johdosta”, alkoi hienolle kartongille painettu viesti. Se oli ensimmäinen saamani parisuhteenrekisteröimisjuhlakutsu. Sanotaan sitä hääkutsuksi ihan lyhyyden vuoksi.

Enemmistön silmissä vähemmistöillä on tapana latistua karikatyyreiksi. Mielikuvien homot olivat pitkään Tom of Finlandin nahkakarjuja tai käsilaukkua heiluttavia teinipoikia. Harva tunsi henkilökohtaisesti homoja – tai siis tiesi tuntevansa.

Parisuhteen rekisteröiminen on monipuolistanut julkisuuden kuvaa homoista ja lesboista. Homo voikin olla tuikitavallinen mies, joka haaveilee perhehäistä ja lapsista. Siis työkaveri, seinänaapuri tai oma veli.

Parisuhde näkyy vahvasti myös VinoKinossa. 11. kerran järjestettävä lesbo- ja homoelokuvan festivaali tuo Turkuun ja Helsinkiin pinon seksuaalivähemmistöjä käsitteleviä dokumentteja, lyhytelokuvia ja pitkiä leffoja. Monissa niistä etsitään sitä oikeaa, eletään yhdessä tai tuskaillaan sitoutumiskammon parissa – niin kuin valtaosassa heteroelokuviakin.

The truth about gay sex (Totuus homoseksistä) ei ole ainakaan nimensä perusteella ensimmäinen dokumentti, jonka odottaisi käsittelevän parisuhteita. Alussa käydäänkin ennakoitavalla tavalla läpi homojen hauskat perversiot, anonyymin seksin etsiminen julkisista vessoista ja seksivinkit. Sperman pyyhkimiseen kannattaa kuulemma käyttää froteepyyhettä paperin sijaan, ja tattarityynystä voi olla yllättävää apua sänkyliikunnassa.

Dokumentin viimeinen osa on kuitenkin omistettu parisuhteille. Asiantuntija muistuttaa haastattelussa, että homoille ei pidä luoda heteromallin mukaan normia, joka pakottaa kaikki samaan muottiin. Yhdet haluavat uskollista parisuhdetta, toiset lentävät kukasta kukkaan ja kolmannet viihtyvät avoimessa suhteessa: seksiä voi harrastaa muiden kanssa, mutta rakkaus kuuluu vain omalle puolisolle. Homot eivät siis ole Tom of Finlandin nahkakarjuja tai ikuista rakkautta julistavia hääpareja, vaan näitä molempia ja vielä paljon muuta.

Ehkä homoseksistä ja homoista ei olekaan olemassa totuutta vaan totuuksia. Parhaimmillaan VinoKino auttaa näyttämään, että sateenkaarikansassakin on laaja kirjo.

Oras Tynkkynen