Turun Sanomat: Sanoista tekoihin, Matti Vanhanen

Turun Sanomat 19.4.06

Pääministeri Matti Vanhanen kirjoitti kolumnissaan (TS 13.4.) ilmastonmuutoksen uhkista ja painotti ilmastopolitiikan tärkeyttä.

Aiemmin ympäristöministeri Jan-Erik Enestam kertoi vakuuttuneensa ilmastonmuutoksen vakavuudesta käytyään vierailulla Grönlannissa. Tuoreiden tutkimusten mukaan Grönlannin jäätiköiden sulamistahti on viime aikoina kiihtynyt dramaattisesti.

On ilahduttavaa, että ilmastonmuutoksen vakavuus on tunnustettu hallituksessa. Hämmästyttävää vain on, että se tapahtuu vasta nyt.

Pelkät ministerien huolestuneet lausunnot eivät pelasta meitä lämpenemisen haitoilta. Hallituksen sitoutuminen ilmastonsuojeluun mitataan käytännön päätöksissä.

Valitettavasti tähänastinen saldo on surkea. Hallituksen energia- ja ilmastotrategian mukaan energian kulutus kasvaa, sähkön kulutus kasvaa ja päästöt kasvavat.

Pääministeri joutuu itsekin toteamaan, että sähkön kulutuksen lasku viime vuonna on vain poikkeus. Missä siis viipyvät hallituksen määrätietoiset toimet energiankäytön tehostamiseksi?

Strategian tavoitteet uusiutuvien energianlähteiden lisäämisestä ovat toki oikeansuuntaisia, mutta tarpeeseen nähden aivan riittämättömiä. Mikä pahinta, strategiasta puuttuvat lähes tyystin konkreettiset, uudet toimenpiteet, joilla uusiutuvien mittava potentiaali saataisiin hyödynnettyä.

Strategia kylvää miljoonia teollisuudelle ostamalla päästöoikeuksia ulkomailta ja leikkaamalla sähköveroa, mutta kitsastelee satsauksissa kestävään teknologiaan. Hallitus jopa kaavailee vähentävänsä tukea kotimaisille, uusiutuville energianlähteille, vaikka sitä pitäisi päinvastoin lisätä.

Hallituksella olisi viime kuukausina ollut mahdollisuus korjata strategian puutteita ja esittää uusia toimenpiteitä päästöjen vähentämiseksi. Valitettavasti se on toiminut kutakuinkin päinvastoin.

Hallitus harkitsee erillistä tukijärjestelmää turpeella tuotetulle sähkölle. Näin jokainen suomalainen maksaisi tulevaisuudessa sähkölaskussaan turvelisää, vaikka turpeen päästöt energiayksikköä kohti ovat korkeammat kuin jopa pahamaineisella kivihiilellä.

Vanhanen nosti kolumnissaan esille pientaloille myönnettävän energia-avustuksen “historiallisena”. Hän jätti mainitsematta, että hallitus aikoo vähentää vastaavan rahasumman kerros- ja rivitalojen energia-avustuksista. Tällaisella hölmöläisten peiton jatkamisella eivät päästöt vähene.

Eduskunnalla on vielä mahdollisuus korjata energia- ja ilmastostrategian pahimpia puutteita. Sen tulee vaatia kunnianhimoista pitkän aikavälin strategiaa päästöjen vähentämisestä kestävälle tasolle.

Samalla tarvitaan liuta konkreettisia toimenpiteitä, joilla Suomi vastaa ilmastonsuojelun haasteeseen ja luo samalla työpaikkoja ja kestävää hyvinvointia. Esimerkiksi matalaenergiarakentaminen on asetettava normiksi, uusiutuvia edistävät syöttötariffit otettava käyttöön monien muiden EU-maiden tapaan ja autoilun verotus porrastettava päästötason mukaan.

Ilmastonsuojelu on otettava vakavasti paitsi juhlapuheissa ja kolumneissa, myös käytännön päätöksissä – myös silloin, jos on pääministeri.

Tarja Cronberg
kansanedustaja
Vihreän liiton puheenjohtaja

Oras Tynkkynen
kansanedustaja
vihreän eduskuntaryhmän ilmasto- ja energiavastaava