Tynkkynen HLBT-ihmisoikeuskonferenssissa Kööpenhaminassa: Suomelle lähettiläs edistämään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia

Vihreiden varapuheenjohtaja, kansanedustaja Oras Tynkkynen esittää lähettilään nimittämistä Suomelle ajamaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen (HLBT) ihmisoikeuksia. Tynkkynen osallistuu tänään Kööpenhaminassa alkavaan kansainväliseen HLBT-ihmisoikeuskonferenssiin, johon odotetaan tuhatta osallistujaa ympäri maailmaa.

Ihmisoikeusloukkaukset seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan ovat maailmalla yhä yleisiä. Puolessa tusinassa maassa seksistä samaa sukupuolta olevan ihmisen kanssa voidaan rangaista kuolemalla. Seksi kahden miehen tai kahden naisen välillä on laitonta peräti 80 maassa, vaikka kaikissa siitä ei käytännössä rangaista.

– Angolassa homoudesta voi joutua työleirille, Malesiassa vankeutta voi saada enimmillään 20 vuotta ja Jemenissä palkkana saattaa olla ruoskinta. Isossa osassa maailmaa rangaistus rakkaudesta voi yhä olla vankeus, kidutus tai jopa kuolema, Tynkkynen muistuttaa.

Vähemmistöihin kuuluvia syrjitään myös monin muin tavoin. Pride-kulkue kiellettiin jälleen tänä vuonna Moskovassa. Liettua hyväksyi hiljattain perusoikeuksien vastaisen lain, joka samastaa homo- ja bi-suhteet huumeisiin, itsemurhiin ja kidutukseen asioina, joilta alaikäisiä tulee suojella. Jopa Kööpenhaminassa juuri ennen konferenssin alkua kolme homomiestä joutui lehtitietojen mukaan väkivaltaisen viharikoksen uhreiksi.

– Suomalaisilla on velvollisuus tukea ihmisoikeuksien toteutumista erityisesti lähimmissä yhteistyömaissa. Vielä nykyään kaikissa Suomen kahdenvälisen kehitysyhteistyön kumppanimaissa Afrikassa voi homoudesta saada vuosia vankeutta tai passituksen työleireille, Tynkkynen toteaa.

Suomi on nimittänyt erilliset lähettiläät mm. ilmastolle, Itämerelle ja Afrikan sarven alueelle. HLBT-lähettilään tehtävä olisi seurata ja edistää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksia maailmalla.

– Alexander Stubb teki Euroopan parlamentin HLBT-ryhmän varapuheenjohtajana arvokasta työtä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta. Ulkoministerinä hän voisi jatkaa samalla linjalla nimittämällä Suomen ensimmäisen HLBT-ihmisoikeuksien lähettilään, Tynkkynen esittää.

Lisätietoja
Oras Tynkkynen, 050 512 1584
kansainvälinen HLBT-ihmisoikeuskonferenssi www.copenhagen2009.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *