Tynkkynen ryhmäpuheenvuorossa ydinvoimasta: Suomi on tienhaarassa

Eduskunnan ydinvoimakeskustelussa Vihreiden ryhmäpuheenvuoron pitänyt Vihreiden varapuheenjohtaja Oras Tynkkynen sanoi Suomen olevan tienhaarassa.

– Tällä viikolla me kansanedustajat päätämme Suomen energiatulevaisuudesta vuosisadan loppuun asti. Torstainen äänestys ratkaisee sen, millä meidän lastenlastenlastemme Suomessa energiaa tuotetaan, Tynkkynen sanoi puheenvuorossa.

Tynkkysen mukaan Suomi voi valita joko ulkomaisen, moniongelmaisen ydinenergian tai kotimaisen kestävän energian tien.

– Voimme valita lisäydinvoiman tien. Voimme rakentaa talouttamme energiamuodolle, joka perustuu pääosin ulkomaiseen teknologiaan, polttoaineeseen, osaamiseen ja työhön. Voimme nojata moniongelmaiseen riskienergiaan, jonka tuotannosta syntyvä ydinjäte pitää eristää ihmisistä ja ympäristöstä kymmeniksi tuhansiksi vuosiksi, Tynkkynen sanoi.

– Voimme valita myös toisin. Lukuisat selvitykset ja hallituksen omatkin asiakirjat osoittavat, että voimme valita kestävien energiaratkaisujen tien. Voimme turvata teollisuuden kohtuuhintaisen sähkön saannin, leikata päästöjä rivakasti ja irtautua Venäjän tuontiriippuvuudesta ilman lisäydinvoimaa, Tynkkynen jatkoi.

Puheessaan Tynkkynen totesi myös, että viime aikoina kansalaisten luottamus kansanedustajiin on horjunut. Moni kansalainen on alkanut epäillä, että poliitikot asettavat jonkin äänekkään ryhmän edun kansakunnan edun edelle. Monet kansalaiset kokevat, että heidän mielipiteensä ei päätöksenteossa paina.

– Nyt meillä on mahdollisuus palauttaa uskoa demokratiaan. Voimme osoittaa, että päätöksen ydinvoimasta teemme me kansan edustajat – eivät etujärjestöt tai puolue-eliitti. Voimme kuunnella kansan toiveita siitä, millaisen energiatulevaisuuden he haluavat maallemme rakentaa, Tynkkynen totesi.

Lisätiedot:

Oras Tynkkynen
GSM 050 512 1584


Koko puhe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *