Ydinvoimaäänestys ei ole läpihuutojuttu

Talousvaliokunnassa vastalauseen tänään jättäneet neljä kansanedustajaa esittävät ydinvoimalupien hylkäämistä. Molemmat ydinvoimahankkeet ja niistä toiseen liittyvä ydinjäteluolan laajennus eivät ole yhteiskunnan kokonaisedun mukaisia, joten ne tulee ydinenergialain mukaan hylätä.

– Talousvaliokunnan enemmistön tänään hyväksymä mietintö ummistaa silmänsä lähes kaikilta ydinvoimaan liittyviltä haitoilta ja riskeiltä. Se myös sivuuttaa puutteet valmistelussa ja eduskunnan saamissa tiedoissa, toteaa talousvaliokunnan jäsen Oras Tynkkynen (vihr.).

Ympäristövaliokunnassa enemmistö päätyi aiemmin esittämään ydinvoimalupien hylkäämistä. Huhtikuussa tehtyjen kyselyjen mukaan noin 40 kansanedustajaa empii kantaansa.

– Eduskunta on hyvin jakautunut lisäydinvoiman suhteen. Talousvaliokunnassa korostuu yksipuolinen teollisuuden näkökulma, mutta eduskunnan on lainkin mukaan tarkasteltava ydinvoimahankkeita laajemman yhteiskunnan kokonaisedun kannalta. Ensi viikon ratkaiseva äänestys täysistunnossa ei ole mikään läpihuutojuttu, Tynkkynen arvioi.

Valiokunnan mietintöön jätetyn vastalauseen allekirjoittivat Tynkkysen lisäksi Anne Kalmari (kesk.), Markku Uusipaavalniemi (kesk.) ja Ulla-Maj Wideroos (r.). Näin puolet keskustan valiokuntaryhmästä vastusti ydinvoimalupien myöntämistä.


Vastalause, sen tiivistelmä ja koko mietintö vastalauseineen ovat luettavissa verkossa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *