Vanhasen lopetettava työpaikoilla pelottelu – Pääministerin kannattaisi lukea oman puolueensa vaaliohjelma

Tiedote 19.2.2007

Vihreät hämmästelevät pääministeri Matti Vanhasen levottomia lausuntoja tämän päivän Ilkassa. Lehden haastattelussa Vanhanen väitti, että EU:n oma tavoite vähentää päästöjä 20 prosenttia vuoteen 2020 mennessä voisi johtaa Suomessa jopa 60 000 työpaikan menetykseen.

– Tuore selvitys osoittaa, että päästöjä on Suomessa mahdollista vähentää jopa 30 prosenttia vuoteen 2020 mennessä ilman lisäydinvoimaa. EU:n 20 prosentin päästötavoite ei siis ole Suomelle sen paremmin mahdoton kuin kohtuutonkaan, eduskunnan ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja Oras Tynkkynen muistuttaa.

Sitran viime viikolla julkistaman raportin mukaan ympäristöteknologiasta voisi tulla maamme teollisuuden uusi kivijalka. Teknologiateollisuus arvioi, että yksin tuulivoima-ala voisi työllistää Suomessa ensi vuosikymmenen lopussa peräti 18 000 ihmistä. Bioenergian tuotanto voisi tuoda tuloja ja tuhansia työpaikkoja erityisesti maaseudulle.

– Ilmastonsuojelu tarjoaa Suomelle valtavia mahdollisuuksia luoda työtä ja kestävää hyvinvointia. Miksei Vanhanen pääministerinä tarttunut näihin mahdollisuuksiin, Vihreitä myös eduskunnan talousvaliokunnassa edustava Tynkkynen tivaa.

Erityisen erikoisen Vanhasen lausunnosta tekee se, että viime kuussa hyväksytyssä keskustan vaaliohjelmassa todetaan sanatarkasti näin: “Suomen on tuettava Euroopan unionin tavoitetta kasvihuonekaasujen vähentämiseksi vuoteen 2020 mennessä 20 prosentilla vuoden 1990 tasosta.” Nyt puolueen puheenjohtaja vastustaa puolueensa linjaa.

– Vanhasen kannattaisi lukea oman puolueensa vaaliohjelma, Tynkkynen arvioi.

Keskustaa lähellä olevan Ajatuspajan e2:n mielipidetiedustelun mukaan enemmistö suomalaisista vaatii EU:lta tarvittaessa jopa yksipuolisia toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Myös keskustan kannattajista enemmistö on tällä kannalla – toisin kuin Vanhanen.

Lisätietoja:
Oras Tynkkynen, p. 050 512 1584