Aamulehti: Täyskäännös maahanmuuttopolitiikkaan

Aamulehti 21.2.07

Juhlapuheissa päättäjät korostavat kansainvälistymistä. Väestön ikääntyessä ja ikäluokkien pienentyessä Suomi tarvitsee tulevaisuuden hyvinvoinnin ylläpitämiseen työntekijöitä myös ulkomailta.

Teot ovat kuitenkin räikeässä ristiriidassa puheiden kanssa. Otetaan yksi surullinen esimerkki.

Tampereella asuva etiopialainen turvapaikanhakija joutui odottamaan lopullista turvapaikkapäätöstä seitsemän vuotta. Hän eli siis seitsemän vuotta löysässä hirressä tietämättä, voiko hän asettua pysyvästi maahan.

Noiden pitkien vuosien aikana hän oppi suomen kielen hyvin ja opiskeli aikuiskoulutuskeskuksessa. Hän työskenteli samalla työnantajalla neljä vuotta. Työnantaja haki hänelle työlupaa ja sai Tampereen työvoimatoimistolta myönteisen lausunnon. Työlupahakemus on Ulkomaalaisviraston käsittelyssä.

Tästä huolimatta lauantaina 10.2. Tampereen poliisi otti hänet säilöön karkotusta varten. Hän ei ollut syyllistynyt mihinkään rikokseen. Poliisi ei odottanut työlupahakemuksen käsittelyä.

Tätä kirjoittaessa hänet on jo karkotettu Etiopiaan. Häneltä jäivät Tampereelle työpaikka, asunto ja ystävät.

Suomalainen oikeusjärjestelmä ei katsonut seitsemän vuoden maassaoloa oleskeluluvan perusteeksi riittäväksi “pitkäksi oleskeluksi” Suomessa tai lähes neljää vuotta vakituista työntekoa “siteiksi” suomalaiseen yhteiskuntaan.

Suomen maahanmuuttopolitiikka on moraalisessa umpikujassa. Turvapaikanhakijoita pidetään vuosikausia epävarmuudessa ja maahan jo kotoutuneitakin ihmisiä karkotetaan.

Monille myönnetään väliaikainen ns. B-lupa, joka ei anna mahdollisuutta sen paremmin opiskeluun kuin työntekoonkaan. Näin turvapaikanhakijoita suoranaisesti kielletään oppimasta kieltä, tekemästä töitä ja sopeutumasta suomalaiseen yhteiskuntaan.

Maahantulo työn tai opiskelun perässä on tehty hyvin vaikeaksi ja byrokraattiseksi. Mistä oletamme tulevaisuuden työntekijöiden tulevan, jos suljemme visusti ovemme jopa niiltä, jotka vaikeuksista huolimatta haluaisivat tulla Suomeen?

Päivi Sinkkonen
Pirkanmaan Rasismin Vastaisen Työn Tuki ry:n pj.

Oras Tynkkynen
kansanedustaja (vihr)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *