Vihreä blogi: Lähiruokaa Jokioisilla

Olin lupautunut sunnuntaiksi vauhdittamaan vihreiden kampanjaa Jokioisilla. Juna lähti aamupäivällä sen verran myöhään, että ei edes tullut mieleen laittaa kelloa herättämään.

Jostain syystä uni kuitenkin maittoi niin makeasti, että repäisin silmäni auki vasta, kun junan lähtöön oli alle tunti aikaa. Siinä ei muu auttanut kuin vetää aamutoimet pikakelauksella.

Julkisilla ei ole aivan yksinkertaista kulkea Jokioisille. Matkustin ensin junalla Tampereelta Riihimäelle. Siellä hyppäsin bussiin, jolla pääsin tienhaaraan vähän matkan päähän Jokioisten keskuksesta.

Viimeiset kilometrit polkaisin taittopyörällä, joka oli kulkenut mukana junassa ja bussissa näppärästi paketissa. Se oli hyvä valinta, sillä Jokioisilla odotti upean kuulas syyspäivä.

Jokioinen on tunnettu maatalousosaamisesta. Maatalouden tutkimuskeskus MTT:llä on kunnassa useita satoja työntekijöitä. Ei olekaan yllätys, että joka kerta Jokioisilla käydessä olen saanut nauttia herkullisesta lähiruoasta. Nyt tarjolla oli valkosipulilevitteellä siveltyjä sämpylöitä ja tilajuustoja yrttiteen kera.

Aurinkoisesta sunnuntaista huolimatta paikalle oli saapunut mukavasti väkeä. Perustelin pohjustukseksi, miksi Vihreät uskoo vihreän talouden mahdollisuuksiin ja miten kunnat voivat sitä edistää.

Keskustelussa puhuttiin paljon kotimaisesta, uusiutuvasta energiasta. Niin Jokioisilla kuin muualla Suomessa ihmiset toivovat kannustimia hajautetun energian pientuotannolle. Siksi Vihreät ajoi hallitusohjelmaan kirjauksen nettolaskutuksesta.

Pohdimme myös sitä, miten vihreä talous voi toimia maatalousvaltaisilla paikkakunnilla, joilla ei ole vahvaa valmistavaa teollisuutta. Kunkin kunnan kannattaa rakentaa vihreää taloutta omien vahvuuksien varaan. Jokioisilla niitä voisivat olla mm. lähi- ja luomuruoka, hajautettu uusiutuvan energian tuotanto sekä maatalouden suljettu ravinnekierto.

Kotiin Tampereelle lähdin samalla pyörä-bussi-juna-yhdistelmällä, jolla olin tullutkin. Mukaan ostin Lounais-Hämeen vihreiden yrttiteetä ja jalkakylvyn aineksia äidille tuliaisiksi. Viemisiksi sain myös ypäjäläisen Vihreiden ehdokkaan, juustomestari Juha Lundströmin herkullista vuohenjuustoa.

Vihreillä on vaaleissa ehdokkaita kaikissa Lounais-Hämeen kunnissa. Mukana on niin maanviljelijää ja professoria, opiskelijaa ja eläkeläistä kuin bussikuskia ja opettajaa.

Jos vihreät ehdokkaat saavat vaaleissa tukea, he pystyvät edistämään lähiruokaa, uusiutuvaa energiaa ja ympäristöyrittäjyyttä kunnanvaltuustoissa seuraavat neljä vuotta. Näin saadaan vihreästä taloudesta hyvinvointia ja työpaikkoja Jokioisilta Humppilaan ja Tammelasta Forssaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *