Vihreä blogi: Leikataan ympäristön tuhoamisesta

Joskus 1990-luvun puolivälin tienoilla sain lainaan Tyhmä Valtio -yhtyeen vinyylin. Levyllä otettiin kantaa valtiontalouden sopeuttamiseen: ”jos jotain leikataan, niin leikataan Iirolta pää”.

Laman jälkimainingeissa leikattiinkin paljon, usein kohtalokkain seurauksin. Valtiovarainministeri Iiro Viinanen sentään sai säilyttää päänsä.

Kaksi vuosikymmentä myöhemmin leikkaaminen puhuttaa taas. Nyt motoksi sopisi: jos jotain leikataan, niin leikataan ympäristön tuhoamisesta.

Valtio on pumpannut vuodesta toiseen useita miljardeja euroja veronmaksajien varoja tukiin, jotka kuormittavat ympäristöä. Kun jostain pitää säästää, tästä on hyvä aloittaa.

Hallitus päättikin kehysriihessä leikata ympäristölle haitallisia tukiaisia. Se on hyvä uutinen kahdesta syystä.

Ensinnäkin jokainen tukiaisista säästetty euro vähentää ympäristön kuormitusta. Saamme vähemmän päästöjä ja vähemmän luonnonvarojen kulutusta.

Toiseksi jokainen tukiaisista säästetty euro keventää painetta haalia rahaa muualta. Ei leikattu opintotuesta, ei korotettu arvonlisäveroa, ei niistetty taas kunnilta.

Myös riihen veroratkaisut tukevat ympäristöä. Jos veroja joka tapauksessa korotetaan, kannattaa korotuksia kohdentaa niin, että samalla saadaan ympäristöhyötyjä. Juuri näin hallitus teki.

Yhteensä suuruusluokaltaan kahden miljardin sopeutustoimista noin neljännes tulee ympäristölle hyödyllisistä säästöistä ja veroista. Kohtuullisen iso siivu riihen päätöksistä siis yhtä aikaa tasapainottaa taloutta ja säästää ympäristöä.

Valtiontalouden sopeuttaminen näin suuressa mitassa on aina vaikeaa. Ikäviltä ratkaisuilta ei nytkään vältytty. On kuitenkin hyvä, että taloudellisesti vaikeinakin aikoina valitaan ratkaisuja, jotka samalla torjuvat vakavia ympäristöuhkia.

Ja leikataan päiden sijaan ympäristölle haitallisia tukiaisia.

Oras Tynkkynen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *