Vihreä blogi: Mitä Etelä-Afrikka edellä, sitä Suomi perässä

Parisuhdelaki antoi aikanaan samaa sukupuolta oleville pareille mahdollisuuden rekisteröidä suhteensa. Tämä oli selvä parannus. Eduskunta käsittelee parhaillaan hallituksen esitystä sisäisestä adoptiosta, joka edelleen lisää yhdenvertaisuutta ja parantaa lasten oikeuksia.

Silti edelleenkään kaikki samat oikeudet ja velvollisuudet eivät koske pareja yhtä lailla. Samaa sukupuolta olevat parit eivät saa automaattisesti oikeutta samaan sukunimeen. Yksin elävä ihminen voi adoptoida lapsen, mutta ei, jos hänellä on samaa sukupuolta oleva puoliso. Naisen ja miehen avoliittoa koskevat säännökset eivät päde samansukupuolisiin avopareihin.

Taantuman keskellä nämä voivat kuulostaa pieniltä puutteilta. Niillä voi kuitenkin olla suuri merkitys pariskunnille, jotka ne joutuvat arjessaan kohtaamaan.

Yhteiskunnan kannalta suuri periaatteellinen merkitys on sillä, että ihmisiä asetetaan eriarvoiseen asemaan sen perusteella, kumpaan sukupuoleen kuuluvaa ihmistä he sattuvat rakastamaan. Nykyjärjestelmällä yhteiskunta antaa viestin, että yhdenlaiset pariskunnat ovat arvokkaampia kuin toiset.

Ongelmaan on yksinkertainen ratkaisu: avioliittolain muuttaminen sukupuolineutraaliksi. Naimisiin voisi mennä kaksi ihmistä riippumatta sukupuolesta.

Tähän suuntaan on maailmalla edettykin. Samaa sukupuolta olevat parit voivat mennä naimisiin jo mm. Hollannissa, Belgiassa, Espanjassa, Norjassa, Kanadassa ja joissakin Yhdysvaltain osavaltioissa. Uusimpana joukkoon liittyi hiljattain Ruotsi.

Hurjimman harppauksen on tehnyt Etelä-Afrikka. Vuosikymmeniä maassa oli kiellettyä mennä naimisiin etnisten rajojen yli. Rotuapartheidin mukana kyytiä sai seksuaaliapartheid, ja vuodesta 2006 samaa sukupuolta olevat parit ovat voineet mennä naimisiin.

Vihreät ovat pitkään tehneet töitä yhdenvertaisen avioliittolain puolesta. Toivottavasti Suomi seuraa pian Etelä-Afrikan esimerkkiä.


Julkaistu 23.4.2009 Vihreässä blogissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *