Vihreä blogi: Remontin paikka

1990-luvun loppupuolella pitkän linjan ay-vaikuttaja Risto Kuisma erosi demareista ja perusti uuden puolueen, Remonttiryhmän. Uusi liike jäi politiikan historiaan reunamerkinnäksi, mutta nimi oli osuva.

Remonttia Suomi nimittäin tarvitsee.

Valtiovarainministeriön talousarvioesityksen mukaan valtio velkaantuu ensi vuonnakin liki seitsemän miljardia euroa. Jos sillä vältetään 1990-luvun laman kalliiksi tulleet leikkaukset perusturvaan ja julkisiin palveluihin, väliaikaisena ratkaisuna velanotto voi olla järkevää.

Pitkällä aikavälillä pää jää kuitenkin vetävän käteen. Jatkuva velkaantuminen johtaa ennemmin tai myöhemmin vararikkoon.

Velkaantumista voidaan hillitä rakenteellisilla uudistuksilla – siis remontilla. Peruskorjausta ja vähän isompaa ehostusta tarvitaan monella yhteiskunnan alalla, mutta mainitsen neljä esimerkkiä.

Ensinnäkin työn vastaanottamisesta pitää tehdä työttömälle aina kannattavaa. On parempi olla edes osaksi työllistynyt kuin kokonaan työtön. Siksi pitää helpottaa työn ja sosiaaliturvan yhteensovittamista esimerkiksi työttömän verokortilla, joka yksinkertaistaisi työllistymistä.

Toiseksi voimme nostaa eläkeikää muiden Pohjoismaiden tapaan, koska suomalaiset elävät yhä terveempinä yhä pitempään. Rajaa voi hivuttaa ylöspäin suunnitelmallisesti ja vähitellen niin, että muutokset eivät ole kenellekään kohtuuttomia. Samalla pitää parantaa työhyvinvointia, jotta yhä useampi jaksaa työelämässä eläkeikään asti.

Kolmanneksi taloutta kannattaa tasapainottaa karsimalla ympäristölle haitallisia tukiaisia. Nykyään veronmaksajien varoja käytetään kolmisen miljardia euroa vuodessa siihen, että kannustetaan ihmisiä mm. kuluttamaan enemmän energiaa ja ajamaan enemmän autolla. Niukoille veroeuroille on tähdellisempääkin käyttöä.

Neljänneksi julkisten palveluiden tietojärjestelmät pitää vihdoin laittaa kuntoon. Meillä ei ole varaa tärvätä rahaa päällekkäisiin, ylihintaisiin ja toimimattomiin ohjelmistoihin. Jos Viro on onnistunut rakentamaan toimivan mallin, ei se voi olla mahdotonta Suomellekaan.

Risto Kuisma palasi aikanaan demareihin. Toivottavasti hän toi valtiovarainministeripuolueeseen aimo annoksen remonttihenkeä.

Sitä koko hallitus nyt kipeästi tarvitsee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *