Vihreä Lanka: Ilta Bollnäsissä

Pääministeri voisi matkustaa huippukokoukseen junalla.

Vihreä Lanka 24.5.05

Globalisaation yksi vähän esillä ollut seuraus on se, että kaverit alkavat olla levällään maailmalla – omani mm. Australiassa, Malissa, Perussa ja Ranskassa.

Jokin aika sitten päätin poiketa tapaamaan Keski-Euroopassa asuvia ystäviäni. Koska lentäminen tärvelee ympäristöä ja lennoilla näytetään huonoja elokuvia, marssin VR:n tiskille ostamaan interraillipun.

* * *

Halusin matkustaa kahden viikon ajan viidessä maassa; minullepa myytiin lippu, jolla voi liikkua kuukauden ajan 28 maassa. Logiikka lienee samantapainen kuin lottokupongeissa, joihin ystävällisesti tulostetaan jokerinumerot, maksoi niistä tahi ei. Tietää ainakin, mistä jää paitsi.

Koska kultaisesta nuoruudesta on allekirjoittaneella kulunut jo kotvan verran, lipun hintaan lätkäistiin ikälisä. Salaa mielessäni toivoin, että ikäluokituksissa olisi otettu mallia muinaisesta Neuvostoliitosta. Siellä nuorisotoimintaan osallistumisen kriteeri taisi olla, että multaa oli päällä alle puolitoista metriä.

Interraillipun hinnalla olisin lentänyt 14 kertaa Tampereelta Lontooseen ja takaisin. Jossain vaiheessa junamatkaa sekin alkoi tuntua järkevältä vaihtoehdolta.

* * *

Pääsin 14 lentolipun hinnalla ongelmitta Tukholmaan asti. Sitten menikin jo hankalaksi.

Näppärin yhteys Amsterdamiin lähti iltapäivällä, joten kuuden aikaan illalla vaihtoehdot olivat vähissä. Nopeimmaksi osoittautui reitti, jossa oli seitsemän junanvaihtoa.

Seitsemän (7) junanvaihtoa. Se vastaa suunnilleen sitä, että matkalla Helsingistä Kemijärvelle pitäisi vaihtaa junaa viisi kertaa.

* * *

Päädyin lopulta viettämään myöhäistä perjantai-iltaa maauimalastaan tunnettuun Bollnäsiin Gävleborgin läänin sydämessä. Odotin jatkoyhteyttä kiinalaisen ravintolan ainoana asiakkaana, kunnes sekin sulki ovensa.

Kun yritin yöllä etsiä Bollnäsin suljetun rautatieaseman pihalta paikkaa, johon viima ei olisi tuivertanut erityisen kovaa, minulle kirkastui yksi asia. Voimme huoletta unohtaa kaikki puheet Euroopan yhdentymisestä niin kauan, kuin edes Länsi-Euroopan pääkaupungista toiseen ei pääse järkevästi junalla.

* * *

Junamatkustamisen riemu jatkui paluumatkalla. Ranskasta en voinut ostaa lippua saksalaiseen junaan. Saksassa taas ei tiedetty mitään siitä, että koko Etelä-Ruotsin junaliikenne oli jumissa myrskytuhojen takia.

Ei ole olemassa rautateiden Eurooppaa – vain rautateiden pätkiä, jotka linkittyvät toisiinsa välttävästi.

Arvoisa pääministeri. Seuraavan kerran, kun lähdette EU-huippukokoukseen, voisitte harkita junalla matkustamista. Bollnäsin kiinalaisessa ravintolassa kaivataan asiakkaita.

Oras Tynkkynen