Vihreä Tampere: Vihreästä taloudesta työpaikkoja ja hyvinvointia

Tampereen taloudella on mennyt vaikeinakin aikoina kohtuullisen hyvin. Taivaalla on kuitenkin synkkiä pilviä. Euroopan talouskriisi uhkaa heikentää taloutta ja kasvattaa työttömyyttä.

Tampere ei Euroopan suuntaa ratkaise. Sen sijaan omissa käsissämme on päättää, miten selviämme vaikeista ajoista.

Vihreät ei halua laittaa lapsia ja lastenlapsia maksamaan omia velkojamme – sen paremmin ekologisia kuin taloudellisia. Taloudenpidossa pitää olla tarkkana. Menoja ei voi lisätä holtittomasti, vaikka vaalien alla saattaa kuulla toisenkinlaisia puheita.

Säästöjä pitää hakea rakenteita uudistamalla ja ongelmien ennaltaehkäisyyn satsaamalla. Esimerkiksi hallinnon keventämisellä, vapailla ohjelmistoilla ja sähköisillä palveluilla voi hillitä menoja kaupunkilaisten hyvinvoinnin siitä kärsimättä.

Sen sijaan ihmisten peruspalveluista tinkiminen on kallista säästämistä. Jos ihmiset syrjäytyvät ja sosiaaliset ongelmat pääsevät pahenemaan, veronmaksajille kertyy kova lasku. Talouskriisiä ei saa maksattaa kaikkein heikoimmilla.

Tarkan taloudenpidon lisäksi tarvitaan uutta työtä ja toimeentuloa. Paljon mahdollisuuksia piilee vihreässä taloudessa.

Ensimmäisenä mieleen saattavat tulla tuulimyllyt ja luomutuotteet. Yhtä lailla vihreästä taloudesta leipänsä saavat kuitenkin paperitehtaan energiatehokkuutta parantava insinööri ja lähikaupan kassa, jonka ansiosta moni ihminen pärjää arjessa ilman autoa.

Kestävien ratkaisujen maailmanmarkkinat kasvavat huimaa vauhtia. Puhtaan teknologian yritysten liikevaihto ylitti viime vuonna Suomessa jo 20 miljardia euroa. Kasvua vuodessa oli yli kymmenen prosenttia.

Me Tampereella voimme napata oman siivumme vientituloista ja työpaikoista. Kaupungissa toimivista yrityksistä moni tienaa jo ympäristöä säästävistä ratkaisuista. Esimerkiksi Metso valmistaa metsäenergiaa hyödyntäviä voimaloita ja Nokia kehittää energiankulutusta hillitseviä älypalveluita.

Menestys ei kuitenkaan tule tyhjästä. Vihreä talous pitää nähdä Tampereella painopisteenä.

Kaupungin pitää itse soveltaa ympäristöä säästäviä ratkaisuja, joita haluamme muiden meiltä ostavan. Jos Tampere tunnetaan maailmalla kestävän kehityksen edelläkävijänä, osaamiseemme luotetaan.

Hyvää esimerkkiä näyttää Uusikaupunki. Rakennemuutoksen kanssa kamppaillut kaupunki on kolmessa vuodessa leikannut ilmastopäästöjä 14 prosenttia ja samalla luonut vihreään talouteen 150 uutta työpaikkaa. Eivätkä luvut edes sisällä tehtaalla hybridi- ja sähköautoja valmistavia ihmisiä!

Kunnallisvaaleissa valittavat valtuutetut päättävät talouden linjat seuraavat neljä vuotta. Vihreät tekee töitä sellaisen Tampereen eteen, jossa yhä useampi saa leipänsä ratkaisemalla Suomen ja maailman ympäristöongelmia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *