Oras Tynkkynen ryhmäpuheessa: Palvelut ja päätöksenteko vietävä ihmisten luo

Moni pelkää, että kuntauudistuksen takia palvelut karkaavat kauas. Lähipalveluita ei kuitenkaan pelasteta vanhentuneella kuntarakenteella. Vain elinvoimainen kunta pystyy turvaamaan palvelut. Ilman kuntauudistusta moni kunta ei nykymenolla kykene turvaamaan edes lakisääteisiä peruspalveluita.

Palvelut voidaan suuressa kunnassa järjestää kootusti, mutta tarjota hajautetusti pienessä mittakaavassa lähellä ihmisiä.

– Tarvitsemme uusia keinoja viedä palveluita kuntalaisten luo. Ylöjärvellä terveyskioski on tuotu kauppakeskukseen. Imatralla mielenterveyden akuuttiryhmä tulee hätiin vaikka kuntalaisen kotiin. Tampereella otetaan käyttöön terveysnysse – bussi, joka kiertää kaupunginosia tarjoamassa terveystietoa ja -apua, sanoi kansanedustaja Oras Tynkkynen vihreiden ryhmäpuheenvuorossa.

Vihreiden mielestä kuntauudistuksen pitää olla myös demokratiauudistus. Remontin pitää johtaa siihen, että kuntalaisilla on enemmän ja parempia mahdollisuuksia vaikuttaa arkeensa ja ympäristöönsä.

– Kuntalaisten pitää voida osallistua kaikkeen päätöksentekoon. Lailla on taattu kansalaisten oikeus sanoa sanansa kaavoitusta koskeviin ratkaisuihin. Miksei samaa voida taata tehtäessä isoja päätöksiä vaikka terveyspalveluista?

Kuntalain uudistus on oiva tilaisuus parantaa lähidemokratiaa. Kaikki kunnat tulee velvoittaa toteuttamaan lähidemokratia paikallisiin oloihin sopivalla tavalla.

– Pirkanmaalla on saatu hyviä kokemuksia pormestarimalleista. Pormestari antaa päätöksenteolle kasvot ja välittää kansalaisten näkemyksiä jo ratkaisevassa asioiden valmisteluvaiheessa.

Päätöksenteko pitää jalkauttaa aluetasolle. Esimerkiksi Tampereella Hervanta ja Turussa Varissuo ovat pienen suomalaiskaupungin kokoisia.

– Hervantalaiset ja varissuolaiset ansaitsevat kaupunginosavaltuuston, jolla on todellista valtaa ja oma budjetti.

Puhe kokonaisuudessaan verkossa:
http://www.vihreat.fi/tiedotteet/oras-tynkkysen-ryhmapuhe-valikysymyskeskustelussa-kuntauudistuksesta-ja-lahipalveluiden-t

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *