Vihreät ehdokkaat Turussa: “Feminismi on kaikkien etu!”

Tiedote 9.12.2006

Vihreiden eduskuntavaaliehdokkaat Janina Andersson, Sini Terävä, Vill Niinistö ja Oras Tynkkynen puhuvat feminismistä lauantaina 9.12. Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton (ViNO) järjestämissä feminismiaiheisissa bileissä Turussa. Bileet ovat osa ViNOn vaalikiertuetta, joka starttasi viime viikolla Joensuusta. Puheissaan ehdokkaat vaativat tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa.

“Puhe Suomesta tasa-arvon mallimaana on valitettavasti tyhjää sanahelinää. Tasa-arvo ei ole kunnossa, kun lasikatto katkaisee naisten etenemisen työelämässä, naiset pakotetaan elämään ulkonäköpaineiden ristiaallokossa, lähisuhdeväkivalta koskettaa viidennestä naisista ja nuoret naiset pakotetaan pätkätyökierteeseen,” toteaa Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton varapuheenjohtaja Sini Terävä. “Tasa-arvon tilasta kertoo sekin, että tyypillinen kansanedustaja on yhä keski-ikäinen heteromies. Tämä maa tarvitsee feminismiä!” Terävä jatkaa.

Vihreä feminismi ei tarkoita pelkästään naisten oikeuksien ajamista. “Yhteiskunnan asettamat sukupuoliroolit ahdistavat myös miehiä ja aiheuttavat esimerkiksi sen, että miesten on erotilanteissa todella vaikea saada lasten huoltajuutta,” muistuttaa kansanedustaja Janina Andersson. “On absurdia, että nuoret naiset joutuvat tekemään pätkätöitä, koska työnantajat pelkäävät vanhemmuuden kustannuksia, ja nuoret miehet taas ovat yksi yhteiskunnan stressaantuneimmista ja eniten ylitöitä tekevistä ryhmistä. Lapsen saaminen koskettaa kuitenkin samalla molempia vanhempia,” lisää Vihreiden varapuheenjohtaja Ville Niinistö. Vihreät vaativatkin vanhemmuuden kustannusten jakamista tasan kaikkien työnantajien kesken ja isyyden vahvistamista.

Vihreään feminismiin kuuluu myös seksuaalivähemmistöjen aseman parantaminen, esimerkiksi adoptiotilanteissa. “On uskomatonta, että yhtä aikaa julistetaan perhearvoja ja lapsen etua ja kuitenkin halutaan estää samaa sukupuolta olevia pareja saamasta lapsia. Eikö lapsen kannalta ole aina parasta, että vanhemmat rakastavat häntä, ovat he sitten mitä sukupuolta tahansa?” kysyy kansanedustaja Oras Tynkkynen.

Lisätietoja:
Sini Terävä, 040 755 6921
Janina Andersson, 050 511 3040
Ville Niinistö, 041 465 7595
Oras Tynkkynen, 050 512 1584