Vihreät esitteli uuden Suomen taloutta

Kestävä talous vaatii suuret raideinvestoinnit

Eduskuntavaaleissa valitaan Suomen suunta: valittavana on joko vanhaan jämähtämisen tai edistyksen tie. Vihreät haluaa rakentaa sellaisen uuden Suomen, joka uskaltaa investoida tulevaisuuteen ja rakentaa taloutensa kestävälle pohjalle.

Vihreiden mielestä valtion tulee luoda omaisuudellaan hyvä kasvualusta yrittämiselle ja työlle. Uudet investoinnit maksavat itsensä takaisin hyvinvointina, uusina työpaikkoina ja verotuloina.

– Vihreät esittävät investointiohjelmansa konkreettisena keinona kestävän talouskasvun vauhdittamiseksi. Talouden notkahdettuakin on rakennettava uutta. Nyt Suomella on kestävyysvajeen lisäksi investointivaje. Kehityksen kyydistä putoaminen tulee kaikista kalleimmaksi, sanoo vihreiden puheenjohtaja, työministeri Anni Sinnemäki.

Investoinnit voidaan rahoittaa arvioimalla uudestaan valtion omistusta. Vihreiden mielestä valtion on siirryttävä omistajasta investoijaksi.

– Uuden luomiseksi on luovuttava vanhasta. Meillä on valmius myydä valtion omaisuutta ja rahoittaa sillä investointiohjelma. Vuosittaisesta tuotosta voidaan nipistää pidemmän aikavälin kasvun vahvistamiseksi. Myyntitulot on investoitava infran päivittämiseen ja muihin uutta kasvua tuottaviin hankkeisiin. Niillä ei voi rahoittaa syömävelkaa, sanoi oikeusministeri Tuija Brax.

Vihreistä tärkeintä on investoida raideliikenteeseen: parantaa ratojen kuntoa, kehittää joukkoliikennettä suurimmilla kaupunkiseuduilla Turussa ja Tampereella ja rakentaa uusia raideyhteyksiä kuten Pisara- ja ELSA-rata. Näin lisätään junien nopeutta ja täsmällisyyttä ja saadaan uusia junavuoroja.

Vihreät haluaa raideliikenteelle 2,6 miljardia euroa lisärahaa vuosina 2012–2020.

– 1800-luvun lopulla meillä oli varaa käynnistää modernin junaverkon rakentaminen. 2000-luvun alussa meidän pitää siirtyä kestävään liikenteeseen. Nykymeno ei voi jatkua, jos haluamme saavuttaa liikenteen päästötavoitteet, toteaa kansanedustaja Oras Tynkkynen.

Raiteiden lisäksi uudessa Suomessa panostetaan puurakentamiseen, eletään energiatehokkaasti älykkään sähköjärjestelmän varassa ja kehitetään langatonta laajakaistaa sekä sähköisiä palveluita.

Tiedotustilaisuudessa esitetty diasarja

Lisätiedot:

Viestintäpäällikkö
Suvi Reijonen
p. 050 544 7508

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *