Vihreät julkaisivat pyöräilypoliittisen manifestin: Arkipyöräily kunniaan!

Vihreät julkaisivat pyöräilypoliittisen manifestin: Arkipyöräily kunniaan!

Vihreät haluavat luoda Suomeen uutta pyöräilykulttuuria. Pyöräilyä on ryhdyttävä pitämään ensisijaisesti liikennemuotona: kauan sitä on pidetty Suomessa liikuntamuotona. Siksi pyöräilyä ei ole otettu riittävän vakavasti liikennesuunnittelussa huomioon. Vihreät haluavat nostaa erityisesti arkipyöräilyn kunniaan; miltei 70 vihreää puoluekokousosallistujaa pyöräili puoluekokouspaikalle lauantai-aamuna pyöräilypoliitiikan suunnanmuutoksen kunniaksi.

– Suomalaisen liikennesuunnittelun painopisteet on laitettava uusiksi. Politiikan kärkeen on nostettava ihmisten rohkaiseminen liikkumaan päästöttömästi ja terveellisesti kävellen ja pyörällä, puolueen varapuheenjohtaja Oras Tynkkynen tiivisti manifestin keskeisen sisällön julkistustilaisuudessa. Tynkkynen on Vihreiden liikennepoliittisen työryhmän puheenjohtaja ja vastavalittu Vuoden pyöräilijä.

Vihreiden pyöräilypoliittisessa manifestissa esitetään, että kaupungit laativat pyöräilyn kokonaissuunnitelmat.

– Me haluamme luoda arkipyöräilyn kulttuurin; ihmisten on voitava kulkea pyörällä työ-, kauppa ja vapaa-ajan matkansa ympäri vuoden. Siksi pyöräväylät on pidettävä kunnossa ympärivuotisesti. Se onnistuu kun kaupunkeihin luodaan pyöräväylien runkoverkosto esimerkiksi työmatkaliikenteen varrelle. Tämä runkoverkosto priorisoidaan ykkösluokkaan aurauksen nopeuden ja muun kunnossapidon varmistamiseksi.

Vihreiden mielestä pyöräilyä ja kävelyä on tarkasteltava omina liikennemuotoinaan, jotka on otettava liikennesuunnittelussa erikseen huomioon.

– Erityisesti keskusta-alueilla pyöräilijät ja jalankulkijat on erotettava toisistaan. Tämä on pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden yhteinen etu. Pyöräilyverkosto on suunniteltava osana muuta ajoneuvoliikennettä. Pyörän paikka on kaupungissa joko selkeästi erotetulla pyörätiellä, omalla kaistalla tai ajoradalla, jos katu on hiljainen.

Myös joidenkin pyöräilijoiden asenteissa on parantamisen varaa. Liikennesäännöt koskevat myös pyöräilijöitä ja jalkakäytävät on jätettävä kävelijöille.

Vihreiden pyöräilypoliittinen manifesti on Vihreiden liikennepoliittisen työryhmän kannanotto.

Vihreiden pyöräilypoliittinen manifesti (pdf)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *