Viikko 11 (13.-19.3.): Feministimies sai taittopyörän

Muuttoon valmistautuminen jatkui maanantaina. Vein kaksi polkupyörääni huollettavaksi, tyhjensin jätteitä ja sain vielä houkuteltua pari kaveria noutamaan joutavia tavaroita.

Tiistaina annoin valiokuntakokousten ja täysistunnon jälkeen haastattelun Ylen palkitulle Uutismixi-nuorisoohjelmalle. Eduskunnan portailla värjötellen totesin, että jos nuoret eivät äänestä, valta pysyy äijien hallussa.

Kaupunkilehti Vartti puolestaan halusi tietää, miksi olen feministi ja mitä se minulle tarkoittaa. Kerroin, että tasa-arvosta hyötyisivät niin miehet kuin naisetkin, sillä jokainen voisi olla vapaammin oma itsensä. Sukupuoli ei toimisi elämää rajoittavana kattona, vaan lattiana, jolta ponnistaa – tai jopa trampoliinina.

Iltapäivällä sain vihdoin tilaamani taittopyörän – pyörän, jonka saa taitettua nopeasti ja helposti pieneen kokoon. Taitettuna pyörän voi säilöä turvallisesti vaikka työpöydän alle ja ottaa näppärästi mukaan junaan tai bussiin ilman lisämaksua. Pyörä on silti tukeva ajaa, ja kolmosvaihteella sillä pääsee aika lujaa. Lisätietoa taittopyöristä löytyy täältä.

Toivuttuani taittopyörän aiheuttamasta lapsenomaisesta innostuksesta ajoin ihan perinteisesti bussilla Ilmatieteen laitoksen järjestämään paneelikeskusteluun Kumpulan kampukselle. Pitkään aikaan mielenkiintoisimmassa – ja samalla räväkimmässä – paneelissa päästiin väittelemään mm. siitä, mitkä ovat parhaita tapoja torjua ilmastonmuutosta ja kenen oikein pitäisi toimia.

Paneelin jälkeen tuttu päästökauppa-asiantuntija kävelytti minua tovin. Juttelimme luonnollisesti EU:n päästökaupan kehittämisestä.

Keskiviikkona sain valiokuntieni kokousten jälkeen vieraaksi ryhmän Turun ammattikorkeakoulun kestävän kehityksen opiskelijoita. Istunnon jälkeen matkustin Tikkurilaan juttelemaan Vantaan vihreiden nuorten ja opiskelijoiden kanssa. Kerroin siitä, miksi olen vihreä ja mikä vihreydessä on keskeistä.

Torstaina istuin Finlandia-talossa seuraamassa Fortumin yhtiökokousta. Yhtiön pienosakkaat tenttasivat johtoa tuntikausia optioista, sähkön kalleudesta, päästökaupasta ja toiminnasta Venäjällä. Yhtiökokouksesta siirryin täysistuntoon, jonka jälkeen oli vielä Fortumin hallintoneuvosto.

Osansa kritiikistä yhtiökokouksessa saimme myös me hallintoneuvoston jäsenet, sillä kansanedustajista koostuvalle neuvostolle ei nähty pörssiyhtiössä tarvetta. Olen aika lailla samaa mieltä. Koska neuvostolla ei ole yhtiössä tosiasiallista päätösvaltaa, voisi harkita sen korvaamista sidosryhmäfoorumilla, johon pyydettäisiin kansanedustajien lisäksi edustajia esimerkiksi kansalaisjärjestöistä.

Perjantaina eduskunnassa ei poikkeuksellisesti ollut valiokuntien kokouksia tai täysistuntoa, sillä talon oli vallannut lukiolaisista koostuva nuorten parlamentti. Seurasin lehteriltä, kuinka eri puolilta Suomea tulleet nuorten parlamentin jäsenet tenttasivat oikeita ministereitä. Nuorilla oli teräviä kysymyksiä – mitä tehdään ilmastonmuutoksen torjumiseksi, miten kansalaisvaikuttamisen politiikkaohjelmassa pyritään lisäämään nuorten äänestysaktiivisuutta tai aikooko hallitus muuttaa viime vuonna hyväksyttyä uutta tekijänoikeuslakia. ministereillä ei ollut aina niin teräviä vastauksia.

Parlamentin jälkeen tapasin kahvilassa Pirkanmaan Aitoossa sijaitsevan Anna Tapion koulun politiikkakerholaisia. Sitten siirryinkin Tampereelle pakkaamaan tavaroita muuttoa varten.

Muutto

Lauantaina muutto ei mennyt ihan suunnitelmien mukaan. Kaksi muuttoapulaista perui tulonsa, kaverin kavereilta ilmaiseksi saatu pyykkikone painoi kuin se olisi tehty umpilyijystä ja avustajani OP mälläsi muuttoauton oven uuden asunnon pihan valurautaiseen kukkapataan. Kannoimme tavaroita aamusta iltaan, ja silti jäi vielä paljon jäljelle.

Illalla testasimme uuden taloyhtiön saunaa ja kävimme lähibaarissa yksillä. Baarimikko riemastui ikihyviksi kuultuani, että tilaan ison tuopin maitoa. Sen ansiosta sain puoli litraa eurolla. Sain sängyn koottua, joten pääsin nukkumaan uuteen kotiin.

Sunnuntaina loput tavarat saatiin muutettua rivakasti etuajassa. Juhlistimme tapausta syömällä thairuokaa läheisessä ravintolassa. Ilta menikin sitten muuttolaatikoita tyhjentäessä ympäri huushollia.