Viikko 12 (20.-26.3.): Indonesian sademetsistä Grönlannin jäätiköille

Viikonlopun aikana sain uuden asunnon sellaiseen ojennukseen, että kehtasin sopia haastattelun kotiini. Tampereen yliopiston toimittajakoulutuksen viikkolehti Utain jututti minua eduskuntatyöstä ja kokemuksista nuorena poliitikkona. Silitin samalla työpaitoja.

Haastattelusta riensin vanhaan kotiini lukemaan ja kirjoittamaan sähköpostia, sillä uudessa kodissani ei ollut vielä verkkoyhteyttä. Liikennepoliittisen ohjelman laatimisen kiireiset hetket osuivat juuri pahimmoilleen päällekkäin muuton kanssa.

Iltapäivän vietin kaupunginvaltuuston joukkoliikenneseminaarissa. Kuulimme mainioita asiantuntijoita Tampereen teknillisestä yliopistosta ja vähän muualtakin. Toivottavasti tutkijat onnistuvat siinä, missä kaupungin virkahenkilöt ja vihreät eivät ole vielä onnistuneet – vakuuttamaan kaupunginvaltuutetut joukkoliikenteen kehittämisen tarpeesta.

Tiistaina lähdin kesken talousvaliokunnan kokousta puhumaan Helsingin yliopiston ympäristönsuojelun opiskelijoille ympäristönäkemyksistäni. Oli kiinnostavaa yrittää avata politiikkani taustalla olevia arvoja ja ajattelutapoja. Pelkään tosin, että intouduin ryöpyttämään vähän liikaa. Toivottavasti opiskelijat eivät järkyttyneet kohtalokkaasti.

Iltapäivän täysistunnosta siirryin isännöimään kansanedustajien ja indonesialaisten järjestöihmisten tapaamista palmuöljyn tuotannon ongelmista. Suomessa öljyä löytyy lähinnä Keski-Euroopassa valmistetuista ruoista ja saippuoista. Neste Oil suunnittelee kuitenkin käyttävänsä palmuöljyä biodieselin pääasiallisena raaka-aineena Porvooseen rakenteilla olevassa jalostamossaan.

Palmuöljyn tuotannolla on paljon kielteisiä seurauksia. Sademetsien raivaus öljypalmuviljelmien tieltä on alueella tärkeimpiä metsätuhon syitä, ja jo miljoonia hehtaareja sademetsää on hävinnyt öljypalmujen tieltä, suuri osa laittomasti. Viljelmien tuholaismyrkyt ja lannoitteet sekä öljynjalostamojen päästöt pilaavat vesistöjä ja aiheuttavat terveyshaittoja.

Uusia viljelmiä raivattaessa kasvillisuus usein kulotetaan laittomasti, mistä seuraa savuhaittoja ja tulen irti päästessä metsäpaloja. Viljelmäyhtiöiden ja paikallisväestön välillä esiintyy maakiistoja, kun valtio antaa pienviljelijöiden maita yhtiöiden käyttöön.

Kokonaan uusi palmuöljyn käyttökohde johtaisi alan haittojen kasvuun entisestään. Siksi järjestöt suosittavat pidättäytymistä palmuöljyn energiakäytöstä Euroopassa.

Palmuöljytapaamisen jälkeen minun piti vetää liikennepoliittisen työryhmän palaveria. Heikon ilmoittelun takia osanotto jäi kuitenkin niin vähäiseksi, että päätimme perua kokouksen.

Olisin halunnut käyttää ylimääräisen vapaa-ajan osallistumalla turvapaikanhakijoiden oikeuksia räikeästi polkevien B-lupien vastaiseen mielenosoitukseen, mutta en tiennyt, missä se oli, enkä saanut avustajani Olli-Pojan kanssa ketään mielenosoituksessa olevaa kiinni. Mielen osoittamisen sijaan päädyin juttelemaan kansalaisjärjestöjen edustajien kanssa ilmasto- ja energiapolitiikasta.

Keskiviikkona vieraakseni tuli parikymmentä pitkäaikaistyötöntä työllistymiskurssilaista. Monet vieraat pitivät nykyistä työttömyysturvajärjestelmää hankalana ja kannattivat sen korvaamista perustulolla. Vihreiden jo pitkään ajama perustulo vähentäisi byrokratiaa, poistaisi turvaloukkuja ja tekisi työn vastaanottamisesta aina kannattavaa. Ryhmän kanssa keskustellessa tunti vierähti nopeasti.

Istunnon jälkeen hyppäsin junaan ja riensin Tampereelle kaupunginvaltuuston kokoukseen. Puhuin raideliikenteestä, maakaasubusseista ja katukuvan yliseksualisoitumisesta. Pidin pornokauppojen näyteikkunoita suurempana ongelmana kadunvarsien tietokoneella retusoituja vaatemainoksia, joissa anorektiset naismallit värjöttelevät keskellä talvea mitättömän pienissä alusvaatteissa.

Torstaina kommunikaattorini päivitettiin, mikä ei valitettavasti ratkaissut ongelmia. En ymmärrä, miksi insinöörit laitetaan survomaan matkapuhelimiin jos jonkinlaisia uusia toimintoja ja hörhellyksiä. Terveisiä Nokialle: haluan puhelimen, joka toimii – en puhelinta, jolla voi pelata sudokua. Kokousten jälkeen viihdytin vierailulla olleita Turun opiskelevia vihreitä.

Perjantaina eduskunta äänesti voimakasta keskustelua herättäneestä kriisinhallintalaista. Vihreät eivät ole halunneet hirttäytyä YK:n turvallisuusneuvoston mandaattiin, sillä kansanmurhiin pitää voida puuttua silloinkin, jos pysyvät jäsenet kuten Yhdysvallat ja Kiina yrittävät veto-oikeudellaan halvaannuttaa neuvoston toiminnan. Kriisinhallintaoperaatioiden pitää kuitenkin olla YK:n peruskirjan mukaisia.

Päivän päätteeksi matkustin ensin junalla Tampereelle ja sieltä pakkaamisen jälkeen yöksi Poriin valmistautumaan viikonlopun kiertuetta varten. Kahden päivänä aikana kiersin puhumassa neljällä paikkakunnalla Satakunnassa ja Etelä-Pohjanmaalla.

Alustusteni pääteema oli ilmastonmuutos uhkana ja ilmastonsuojelu mahdollisuutena. Tutkijat kertovat huolestuttavia uutisia ilmastonmuutoksen vaikutuksista käytännössä viikoittain. Juuri ennen kiertuetta uutisissa oli havainnoista, joiden mukaan Grönlannin on havaittu menettävän jäämassaansa aiemmin arvioitua nopeammin. Ns. purkujäätiköt ovat alkaneet valua mereen kovaa vauhtia, minkä takia arviot meren pinnan noususta menevät uusiksi.

Perusteeman lisäksi puhuin Raumalla tarkemmin päästöjen vähentämisen ja kilpailukyvyn yhteensovittamisesta, Porissa tavallisten kansalaisten vaikutusmahdollisuuksista sekä Kankaanpäässä liikenteen biopolttoaineista. Porissa söin lisäksi päivällistä paikallisten vihreiden kanssa ja puhuimme mm. eduskuntavaaleihin valmistautumisesta.

Ilokseni tapahtumat huomattiin hyvin. Tilaisuuksissa oli keskimäärin hyvin väkeä paikalla, ja tapahtumista kirjoitettiin niin Satakunnan Kansassa, Länsi-Suomessa, Pohjalaisessa kuin Ilkassakin. Vaikka kiertue oli vähän raskas, sain paljon energiaa innostuneiden paikallisten vihreiden tapaamisesta.