Viikko 20 (15.-21.5.): Kylmää suihkua omaishoitajille

Kesän lähestyminen näkyy eduskunnassa niin, että istuntoja alkaa olla myös maanantaisin. Nyt oli vuorossa vuosien 2007–11 budjettikehyksen palautekeskustelu.

Ennen istuntoa nauhoitin videotervehdyksen kansainvälisen homofobian vastaisen päivän iltatilaisuuteen. Valitettavasti en päässyt itse tilaisuuteen paikalle, sillä se osui harmillisesti päällekkäin kaupunginvaltuuston kokouksen kanssa.

Nauhalla muistutin, että taistelu vähemmistöjen oikeuksien puolesta koskettaa myös enemmistöä. Suvaitsevaisempi ja paremmin erilaisuutta sietävä kulttuuri antaa meille kaikille enemmän tilaa olla oma itsemme. Siksi maailma ilman homofobiaa olisi parempi kaikille.

Iltapäivällä keskustelin energiajätti Vattenfallin Hannu Kostiaisen kanssa yhtiön ehdotuksesta, jonka mukaan maailmanyhteisön pitäisi asettaa globaali ilmastotavoite aina vuoteen 2100 asti. Kehitysmaat liittyisivät päästötalkoisiin, kun niiden bruttokansantuote ylittää maailman keskiarvon. Keskustelunavauksena ehdotus on kiinnostava, vaikka siinä onkin vielä säätämisen varaa.

Illalla jätin valtuustoryhmän saunaillan väliin. Saunomisen sijaan istuin kotona Tampereella tietokoneen ääressä ja valmistelin seuraavan päivän alustusta.

Tiistaina alkoi talousvaliokunnassa energia- ja ilmastomietinnön valmistava keskustelu. Painotin erityisesti pitkän aikavälin ilmastostrategiaa, energiankäytön tehostamista, uusiutuvien energianlähteiden kunnianhimoista edistämistä ja uusia ohjauskeinoja kuten syöttötariffeja.

Iltapäivällä alustin Vihreän Sivistys- ja Opintokeskuksen kurssilla vaikuttamisesta eduskuntaan. Välillä kipaisin edellisellä viikolla lyttäämäni ympäristöministeri Enestamin isännöimällä päivällisellä. Smolnasta palasin vielä kurssin loppukeskusteluun.

Keskiviikkona julkaisin homofobian vastaisen päivän kunniaksi tiedotteen ja esitin kirjallisen kysymyksen viharikoksista. Valiokuntien ja istunnon välissä ryhmä Pyynikin koululaisia kävi vierailulla.

Illaksi matkustin Tampereelle kaupunginvaltuuston kokoukseen. Siellä vihreä ryhmä esitti muun opposition kannattamana omaishoidon tuen lisäämistä 2,4 miljoonalla eurolla. Porvarit ja demarit äänestivät Vasemmistoliiton tuella ehdotuksen nurin, ja omaishoitajille lisättiin 1,1 miljoona euroa.

Runsas miljoona euroa kuulostaa muhkealta, mutta valitettavasti se riittää vain syntyneen vajeen kattamiseen. Tuolla satsauksella monet dementoitunutta vanhempaa, vaikeavammaista lasta tai huonokuntoista puolisoa hoitavat omaiset jäävät vielä kokonaan ilman tukea.

Vihreiden ehdotus olisi taannut sen, että tukea olisivat saaneet kaikki omaishoitajat, jotka täyttävät asetetut kriteerit. Paitsi että omaishoidon tuesta säästäminen on epäinhimillistä, se myös tulee kaupungille kalliiksi, sillä usein vaihtoehtona oleva laitoshoito se vasta maksaakin.

Porvarit ja ns. vasemmistolaiset siis käänsivät tylysti omaishoitajille selkänsä. Kaiken kukkuraksi he tulistuivat meille siitä, että kehtasimme esittää lisärahaa. Niinpä meille ilmoitettiin, ettei vihreitä huolita seuraavaan budjettisopuun. Tällaista aikuismaista politiikkaa Tampereella.

Valtuuston kokous kesti myöhään. Sen jälkeen äiti oli ensimmäistä yötä kylässä uudessa asunnossani.

Torstaina tapasin Tarja Cronbergin kanssa Suomen lämmöneristevalmistajien yhdistyksen Finnisolin edustajia. He kertoivat, kuinka rakentamisen normeja päivittämällä voitaisiin säästää valtavia määriä energiaa – ja samalla selvää rahaa.

Talousvaliokunnassa käsiteltiin osakeyhtiölakia. Eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen tapasin kuppilassa palestiinalaista vasemmistoaktiivia.

Täysistunnossa käsiteltiin aloitettani kondomien arvonlisäveron poistamisesta. Kondomien hinnan halpeneminen toivottavasti lisäisi seksissä suojautumista, mikä puolestaan vähentäisi ei-toivottuja raskauksia ja sukupuolitautitapauksia. Aloite sai istunnossa myötämielisen vastaanoton.

Päivän päätteeksi kävin vielä Iloisten veronmaksajien vuosikokouksessa. Puhuimme verotuksen uudistamisesta oikeudenmukaisemmaksi ja sovimme, että järjestämme syyskuussa eduskunnassa keskustelutilaisuuden.

Perjantaina Greenpeace kävi mittauttamassa työhuoneeni energian piilokulutuksen. Tietokone, tulostin ja muut laitteet kuluttavat noin 40 wattia sähköä silloinkin, kun ne ovat poissa päältä, mutta kytkettyinä verkkovirtaan. Yhteensä eduskunnassa haaskaantuu laitteiden piilokulutukseen 250 000 kWh energiaa vuodessa.

Viikonlopun vietin mummolassa Punkaharjulla. Poimin isän ja pikkusiskon kanssa pari kiloa korvasieniä. Jotain hyötyä avohakkuistakin.