Viikko 37: Syksy on täällä

Tervetuloa ruska, tervetuloa istuntokausi! Eduskunnan palatessa normaaliin rutiiniin niin tekee myös viikkopäiväkirjani.

Kesän aikana minulta kysyttiin taas kymmeniä kertoja, milloin palaan “töihin”. Tässä siis esimerkiksi yksi perjantai eduskunnan “kesäloman” ajalta:

6:50 suora lähetys MTV3:n Huomenta Suomessa
7:12 suora lähetys YLEn Aamu-TV:ssä
8:00 pääministerin isännöimä kasvuhankkeen keskustelu Kesärannassa
9:00 Ihmistulvan esitteiden jakamista rautatieaseman edessä
11:00 puhelinaika ministeri Lehtomäen kanssa
11:45 palaveri VNK:n viestinnän kanssa
13:00 Ulkopoliittisen instituutin tutkijan haastattelu
13:45 ranskan tunti
17:15 puoluehallituksen suunnittelukokous

Toki kesän aikana oli paljon hiljaisempiakin päiviä, ja erityisesti heinäkuussa oli ihan oikeaa vapaata, jolloin ehti matkustaa ja tehdä gradua. Silti istuntotauko on yleensä kaikkea muuta kuin pelkkää lomailua.

Istuntokauden ensimmäisen viikon aloitin alustamalla tulevaisuusselonteon valmistelusta ministeriöiden kansliapäälliköille. Jäin miettimään, tehtäisiinkö Suomessa parempaa politiikkaa, jos kansliapäällikköjä ei revittäisi kokoukseen heti maanantaina kahdeksalta aamulla. Ainakin ehkä vähemmän kärttyisää.

Iltapäivällä annoin ranskalaiselle Libération-lehdelle puhelinhaastattelun Olkiluoto 3:n ongelmista. Sama lehti haastatteli minua samasta aiheesta myös viime vuonna.

Tiistaina kirjoitin Vihreiden blogin turkistarhauksesta. Norjan eläinlääkäriliitto esitti hiljan turkistarhauksen kieltämistä eläimille julmana, ja kesällä Tanska kielsi kettujen tarhauksen.

Suomen tulee liittyä niiden maiden joukkoon, jotka aloittavat hallitun siirtymän pois alalta, jonka eettinen pohja on murentunut alta. Turkistarhaajia on tuettava korvaavien elinkeinojen hakemisessa.

Aamupäivällä tulevaisuusselonteon ministerityöryhmä käsitteli viimeisen kerran selontekoluonnosta. Sitä ennen palaveerasin ryhmää vetävän ministeri Lehtomäen kanssa.

Iltapäivällä syksyn ensimmäinen täysistunto aloitti suoraan isoilla asioilla kuten joukkoliikennelain uudistuksella. Sen jälkeen tapasin Pellettienergiayhdistyksen edustajaa.

Perustaltaan lakiuudistus on hyvä, sillä se ohjaa suunnittelemaan joukkoliikennettä järkevinä seudullisina kokonaisuuksina. Valitettavasti Linja-autoliiton sitkeän lobbauksen takia lakiin tuli pitkät siirtymäajat, jotka jarruttavat joukkoliikenteen kehittämistä.

Keskiviikkoaamuna riensin hallitusryhmästä kauden ensimmäisen ympäristövaliokunnan kokouksen kautta Vihreiden ydinvoimatyöryhmän kokoukseen. Uunituoreen kollegani Juurikkalan Timon ja vanhan konkarin Janina Anderssonin luotsaaman ryhmän on tarkoitus valmistella puoluetta syksyn kuumenevaan ydinvoimakeskusteluun.

Istunnossa keskusteltiin ihmisoikeuspoliittisesta selonteosta. Pekka Haavisto mainitsi Vihreiden ryhmäpuheessa aloitteeni sukupuolineutraalista avioliittolaista.

Loppuiltapäivästä erittelin Suomalaisen energian päivän paneelissa sitä, millä ilmasto- ja energiapolitiikan aloilla Suomi on edelläkävijä ja millä jäänyt jälkeen. Toki ydinvoimastakin puhuttiin.

Tilaisuuden jälkeen juttelin cocktaileilla hetken teollisuuden tuttujen kanssa. Muuten päivään mahtui puhelinpalaveri Raision toimitusjohtajan Matti Rihkon kanssa ja ranskan alkeiden oppitunti.

Torstaiaamuna vihreä poppoo kävi kylässä Alma Median Helsingin toimituksessa. Rupattelimme pääosin ydinvoimasta ja veroista siihen asti, kunnes jouduin rientämään tapaamaan Yhdysvaltain lähetystön ihmisiä. Uusi suurlähettiläs tuntuu olevan kovin innoissaan ympäristöteknologiasta.

Päivän kokouskimaraan kuului VNK:n tiimi, eduskuntaryhmä, istunto ja Vihreiden EU-ryhmä. Siinä välissä ehdin vastata muutamaan FST:n kysymykseen

Istunnossa käytiin lähetekeskustelu aselain muuttamisesta. Uudistus on saanut aseharrastajat takajaloilleen, vaikka siinä ei kielletä edes sellaisten käsiaseiden hallussapitoa, joita ei käytetä ampumaharrastuksessa tai metsästyksessä.

Perjantaiaamuna osallistuin pääministerin asettaman kasvuryhmän kilpailua pohtivan pienryhmän tapaamiseen. Keskustelu oli sen verran kiintoisaa, että myöhästyin hieman puhekeikalta EU-verkostojen koulutuspäivillä.

Yritin puhua ilmastoneuvottelujen ajankohtaisesta tilanteesta ja EU:n roolista ilmastonsuojelun veturina. Keski-ikäisten miesten segmentti yleisössä palkitsi: yksi miehistä huuteli ydinvoimasta ja toinen aloitti keskusteluosion kysymällä, onko pian ehkä sittenkin tulossa jääkausi.

Välillä tuntuu, että työsarkaa vielä riittää.

Istunnossa syksyn budjettivääntö aloitettiin lämmittelemällä lisätalousarvion käsittelyllä.

Viikonloppu oli poikkeuksellisen vapaa. Kävin Helsingissä testaamassa sapaksistaan (= suomalainen tapas) tunnetun Juuren. En ole koskaan syönyt Suomessa niin hyvää ruokaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *