Viikko 41 (6.-12.10.): Kiitos Ansku, tervetuloa Heikki!

Maanantaiaamun köröttelin bussilla ensin Poriin ja sieltä Raumalle. Rauman Energia oli kutsunut minut puhumaan kahdessa yleisötilaisuudessa, kuinka ollakaan, ilmastonmuutoksen torjumisesta.

Bussissa luin sähköpostia ja kävin läpi hakemuksia avustajani sijaiseksi. Karsin semifinalistien kymmenikön kolmen kärkeen, joka kutsuttiin haastateltavaksi.

Rauman ammattiopistolla oli päivän ilmastoteeman kunniaksi tarjolla herkullinen kasvisbuffetlounas. Tietoisuus ruokavalion ympäristövaikutuksista ja kasvispainotteisesta ruoasta ilmastoa säästävänä vaihtoehtona on selvästi lyömässä läpi.

Yleisötilaisuuksien välissä tapasin lyhyesti raumalaisia vihreitä ja tein kiireellisiä töitä. Helsinkiin palasin yhdentoista jälkeen. Vajaan neljän tunnin bussimatkalla kuuntelin Arcade Fireä ja tein töitä.

Helsinkiin piti tulla yöksi, sillä tiistaiaamuna heti kahdeksalta ministerityöryhmä jatkoi ilmasto- ja energiastrategian käsittelyä. TEMin tiloista senaatintorin laidalta kävelin Teatteriin vihreän ilmastoreformin julkistamistilaisuuteen.

Vuosien varrella olen puhunut paljon kuntien mahdollisuuksista torjua ilmastonmuutosta. Kunnallisvaalien alla Vihreät kokosi paikallisesta ilmastopolitiikasta linjapaperin, joka sisältää 12 konkreettista toimenpidettä. Niitä vihreät valtuutetut ajavat kunnissa seuraavan neljän vuoden ajan, jos saamme äänestäjiltä valtuutuksen.

Julkistamistilaisuuden jälkeen haastattelin avustajieni kanssa ensimmäisen sijaiskandidaatin, kävin hierojalla ja osallistuin istuntoon. Kävin myös palaverissa sorvaamassa eduskuntaryhmän kantaa kauppojen aukioloon. Yhteisen näkemyksen hakeminen ei ole aivan helppoa, sillä ryhmässä on sunnuntaiaukioloista lähes päinvastaisia näkemyksiä.

Päivän päätteeksi pohjustin ministeri Lehtomäen kanssa seuraavana viikkona pidettävää tulevaisuusselonteon ministerityöryhmän kokousta.

Keskiviikkona haastattelimme hallitusryhmän kokouksen jälkeen toista sijaisehdokasta. Lounasaikaan kävin Etelärannassa juttelemassa talotekniikka-alan ihmisten kanssa. Palaverissa tuli esille, että nykyinen rakennusten energialuokitus voi, nurinkurista kyllä, sorsia ilmastoa säästäviä lämmitysratkaisuja.

Ennen istuntoa kokoustin VNK:n tiimini kanssa tulevaisuusselonteon valmisteluista. Illaksi siirryin Tampereelle parturiin ja ilmastoaiheiseen kunnallisvaalipaneeliin.

Paneelissa kaikkien puolueiden edustajat olivat liikuttavan yksimielisiä ilmastonsuojelun tärkeydestä. Kaikki myös kannattivat yhtäkkiä Vihreiden vuosia ajamia (ja muiden puolueiden vuosia jarruttamia) toimenpiteitä.

Poliittisen kuperkeikan epävirallinen Tampereen ennätys oli, kun sitoutumattomien edustaja vaati yhdyskuntarakenteen eheyttämistä ja puolusti joukkoliikennettä. Tähän asti hänen edustamansa ryhmä on profiloitunut lähinnä hajakaavoituksen kannattajana ja raideliikenteen vastustajana.

Jotenkin surkuhupaisaa oli kuunnella myös, kuinka poliitikot vetosivat kerta toisensa jälkeen kaupunkilaisten asenteiden muuttamiseen päästöjen vähentämiseksi. Minkä takia pyritte valtuustoon, jos jatkuvasti pakenette kansalaisten selän taakse?

Ihmiset ovat jo pitkään olleet valmiita toimimaan ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Ilmastonsuojelusta on nyt tehtävä yhteiskunnallisin päätöksin kuntalaisille helppoa, hauskaa ja halpaa. Siihen päättäjiä tarvitaan, ei velttojen vetoomusten esittämiseen.

Iltakahdeksan jälkeen haastattelimme vielä kahvilassa Reilun kaupan teen äärellä kolmannen työnhakijan.

Torstaina tapasin ympäristövaliokunnan kokouksen jälkeen Suomen Akatemian ihmisiä, jotka kartoittavat ilmastotutkimuksen aukkoja. Painotin tarvetta tiedolle toimivasta ja kustannustehokkaasta ilmastopolitiikasta.

Iltapäivällä puhuin sähkömarkkinaseminaarissa Finlandia-talolla pitkän aikavälin ilmasto- ja energiapolitiikan haasteista. Kiteytin ne seitsemään: 1) ilmastonsuojelun ja kilpailukyvyn yhteensovittaminen, 2) kulutusvuodon tukkiminen, 3) kansainvälisen ilmastopolitiikan rahoitus, 4) uuden energiajärjestelmän rakentaminen, 5) energiatehokkuuden esteiden raivaaminen, 6) hiilen talteenoton ja varastoinnin kaupallistaminen sekä 7) konsensus kestävästä yhdyskuntarakenteesta.

Eduskuntaryhmän kokouksen ja istunnon jälkeen tapasin vielä TietoEnatorin ihmisiä. Minulle ei ollut ihan selvää ennen palaveria, miksi se oli järjestetty, eikä se täysin kirkastunut sen jälkeenkään. Jouduin toteamaan, että voin yrittää vastata, mutta minua tapaamaan tulevien pitää ensin tietää, mitä he haluavat kysyä.

Avustajan sijainenkin varmistui päivän kuluessa. Hyvistä ja vielä paremmista hakijoista päädyin pitkällisen pohdinnan jälkeen Heikki Korpelaan.

Heikki voi olla monille tuttu paitsi kokeneena kansalaisaktiivina, myös Vihreiden Nuorten ja Opiskelijoiden liitto ViNOn toisena puheenjohtajana. Hän jatkaa avustajanani eduskunnassa ainakin ensi juhannukseen asti. Toivotan Anskulle turvallista ja rentouttavaa vapaata!

Aamukahdeksan kokousten putki jatkui perjantaina, jolloin palaveerasin taas VNK:n tiimini kanssa. Valiokunnan kokouksen jälkeen pohjustimme pienellä porukalla Vihreiden viestejä ilmasto- ja energiastrategiasta. Ansku perehdytti päivän mittaan Heikkiä eduskunnan arjen saloihin.

Istunnon jälkeen nuokuin tunnin putkeen puhelimessa yrittäen suoriutua mahdollisimman nopeasti turruttavista sidosryhmähaastatteluista. Eduskunnan hallinto-osaston toiveesta istuin vielä koristeena vieressä, kun siellä käytiin Heikin kanssa läpi työhön liittyviä papereita. Kokonaisuutena vietin puolisen tuntia puuhassa, joka olisi edellyttänyt vain yhtä nimikirjoitusta.

Lauantaina seisoin tihkusateessa Pirkkalan torilla vauhdittamassa paikallisten vihreiden vaalityötä. Hieman kohmeisena siirryin yliopistolle Tampereen Setan paneeliin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen aseman parantamisesta.

Keskustelu oli muuten kiinnostavaa, mutta perussuomalaisten Pertti Virtanen puhui taas sekavia asian vierestä ja haukkui muita panelisteja ja puheenjohtajaa. Tähän olemme toki vuosien varrella saaneet tottua.

Illalla harrastin bileakrobatiaa fiilistelemällä ensin Cylobia Mansedansessa Klubilla ja sitten Leimareita YO-talolla. Sangen bueno ilta, vaikka menikin puoli viiteen aamulla. Sunnuntain pakersin gradua ja töitä.

One Response

  1. Kiitoksia itsellesi. Parempaa pomoa saa etsiä kissojen ja koirien kanssa – ja tuskin sittenkään löytää :)

    Onnittelut myös huipusta k-vaalituloksesta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *