Viikko 44/05 (31.10.-6.11.)

Tämän viikon eduskunta vietti istuntotaukoa. Toisin kuin yleisesti luullaan, istuntotauko ei tarkoita sitä, että kansanedustajat lentävät Mallorcalle imemään auringosta D-vitamiinia – tai ei ainakaan minun tapauksessani. Viikon jokaisena päivänä maanantaista sunnuntaihin oli kokouksia tai muita työmenoja.

Maanantaina parturissa käymisen ja ystävien kanssa lounastamisen lisäksi osallistuin valtuustoryhmän saunailtaan, tosin saunomisen jouduin jättämään väliin ehtiäkseni viimeistellä seuraavan päivän alustuksen. Keskustelimme kaupungin ensi vuoden talousarviosta ja yhteistyökuvioista eri puolueiden kanssa. Kokouksessa tarjottu chili-kasvisruoka oli tosi tulista.

Oli ilahduttavaa huomata, että puheemme bussiliikenteen kehittämisestä tuntuvat saavan pikkuhiljaa kannatusta myös muista puolueista. Muiksi budjettiteemoiksi nostettiin mm. keskustan nuorisotilat, ja sukupuolivaikutusten arviointi.

Tiistai alkoi vähän liian aikaisin aamulla Sitran ympäristötekniikan ennakointiseminaarilla Haikon kartanossa Porvoossa. Alustin arvovaltaisessa seurassa ilmastotavoitteista, teknologiasta ja politiikasta. Esitin nipun johtopäätöksiä:
* ilmastonmuutos on mahdollisesti vakavin uhka ihmiskunnalle
* teollisuusmaiden on leikattava päästöjä 80 % vuoteen 2050 mennessä, mutta hätätilassa päästöt voidaan joutua leikkaamaan käytännössä nollaan
* ongelman kertaheitolla ratkaisevia ihmetekniikoita ei ole näköpiirissä, mutta onneksi kestäviä tekniikoita on tarjolla jo nykyään riittävästi
* ilmastoteknologian kehittäminen ja käyttöönotto edellyttävät poliittisia toimenpiteitä

Keskiviikkona tapasin eduskunnan Intia-ryhmän puheenjohtajan kanssa Intian Suomen-suurlähettilästä. Keskustelimme Intia-ryhmän ja suurlähetystön välisestä yhteistyöstä sekä ajankohtaisista asioista. Eduskunnan kansainvälinen yksikkö oli järjestänyt tarjoiluksi vain lihaleipiä, joten suuntasin tilaisuudesta lounaalle avustajani Anninan ja Luonto-Liiton metsäasiantuntijan Juho Kytömäen kanssa.

Illalla tapasin Tampereella vielä toista avustajaani Olli-Poikaa. Suunnittelimme taas vihreiden liikennepoliittisen työryhmän toimintaa ja vähän muitakin asioita. Liikennepoliittinen työryhmä järjestää yhteensä seitsemän asiantuntijakuulemista, joissa eri tahojen edustajat kertovat näkemyksistään ja tulevaisuuden visioistaan. Kuulemisia hyödynnetään liikennepoliittisen ohjelman laatimisen tukena.

Torstaina kävin aamiaisella Tampereen työvoimatoimiston edustajan kanssa, ja päivällä osallistuin mainonnan viikon paneelikeskusteluun. Olisin halunnut puhua siitä, kuinka mainostoimistot ovat tyytymättömyystehtaita, jotka tuottavat sivutuotteena ympäristön kuormitusta ja pahoinvointia. Paneeli oli kuitenkin niin tiukasti strukturoitu, että jouduin vastailemaan puheenjohtajan esittämiin kysymyksiin.

Paneelin jälkeen oli viikon kohokohta: osallistuin Maan ystävien jäsentiedotteen postitustalkoisiin. Osoitetarrojen liimaileminen ja jäsenmaksulappujen nitominen on ajanvietettä rentouttavimmasta ja terapeuttisimmasta päästä. Täydellistä vastapainoa maailman ongelmien murehtimiselle!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *