Voltti: Rakkautta kuoleman uhalla

Puolassa poliitikko kehottaa hakkaamaan ”poikkeavia” kepeillä. Hondurasissa ihmisoikeusaktivisti pidätetään mielivaltaisesti. Iranissa homoja raahataan väkivaltaisesti kotibileistä. Ugandassa viranomaiset pahoinpitelevät transsukupuolisia.

Ihmisoikeudet ovat universaaleja ja erottamattomia. Ne kuuluvat kaikille riippumatta sukupuolesta, ihonväristä, uskonnosta tai sen puutteesta, kengän koosta tai seksuaalisesta suuntautumisesta. Tai niiden pitäisi kuulua.

Kuitenkin ihmisoikeusloukkaukset seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia vastaan ovat murheellisen yleisiä. Maailmassa on yhä kymmenisen maata, joissa seksistä samaa sukupuolta olevan ihmisen kanssa voidaan rangaista kuolemalla.

Samansukupuolinen seksi on laitonta peräti noin 80 maassa, vaikka kaikissa siitä ei käytännössä rangaista. Angolassa homoudesta voi joutua työleirille, Malesiassa vankeutta voi saada enimmillään 20 vuotta ja Jemenissä palkkana saattaa olla ruoskinta.

Vähemmistöihin kuuluvia syrjitään myös monin muin tavoin. Valitettavan yleisiä ovat esimerkiksi eri suojaikärajat hetero- ja homoseksille sekä sananvapautta rajoittavat kiellot ”edistää” homoseksuaalisuutta.

Vaikka Suomessakin vähemmistöjen oikeuksien parantamisessa riittää töitä, ovat meillä asiat kansainvälisesti vertailtuna jo kohtuullisessa kunnossa. Siitä seuraa velvollisuus tukea ja auttaa niitä, joilla ei mene vielä yhtä hyvin.

Ulkoministeri Alexander Stubb toimi edellisessä pestissään Euroopan parlamentin HLBT-ryhmän varapuheenjohtajana. Hän jos joku olisi siis mies paikallaan nimittämään Suomelle ensimmäinen HLBT-ihmisoikeuksien lähettiläs.

Suomi on jo asettanut erilliset lähettiläät ilmasto- ja Itämeri-asioihin. Eduskunnassa valmistellaan myös aloitetta aids-lähettilään nimittämisestä. Yksi lähettiläs ei maailmaa mullista, mutta vähimmillään hän voi kiinnittää huomiota tärkeään kysymykseen ja luoda poliittista painetta. Se on hyvä alku.

HLBT-lähettilään tehtävä olisi seurata ja aktiivisesti edistää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksia maailmalla. Erityinen vastuu Suomella on siitä, että kehitysyhteistyökumppanimme ottavat ihmisoikeudet tosissaan. Vielä nykyään kaikissa afrikkalaisissa kumpanimaissa homoudesta voi saada vuosikausia vankeutta tai passituksen työleireille.

HLBT-oikeudet tulevat ensi kesänä suomalaisia poikkeuksellisen lähelle. Kööpenhaminassa pidetään 27.–29.7. toinen kansainvälinen HLBT-ihmisoikeuskonferenssi (www.copenhagen2009.org). Konferenssiin odotetaan tuhatta osallistujaa ympäri maailmaa.

Toivottavasti yksi osallistujista on Suomen HLBT-oikeuksien lähettiläs.

Oras Tynkkynen
orastynkkynen.fi

Kirjoittaja on Vihreiden kansanedustaja, joka osallistui ensimmäiseen kansainväliseen HLBT-ihmisoikeuskonferenssiin Montrealissa 2006.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *