Tammerkoski auringonlaskussa

250 päivää kuntavaaleihin

Tätä kirjoittaessani kuntavaaleihin on tasan 250 päivää aikaa. Nyt saatat ajatella: hetkinen, kuka ihme tällaisia miettii, kun koronakriisi näyttää jälleen synkentyvän?

Väitän, että kuntavaalit ovat tärkeät myös – ja oikeastaan juuri – näinä poikkeuksellisina aikoina. Yritän perustella.

Maailman pahin pandemia yli vuosisataan on tappanut ihmisiä jo noin kolmen Tampereen verran eikä loppua näy. Tauti ja sen rajoitustoimet ovat johtaneet maailmantalouden rajuimpaan lamaan sitten 1930-luvun.

Suomi on selvinnyt epidemiasta kansainvälisesti verraten vähällä. Silti täälläkin jo yli 300 ihmistä on menettänyt henkensä ja talous kyykkää tänä vuonna arviolta 5,5 prosenttia. Koko inhimillinen hinta on vielä valtavampi.

Kevään vaaleissa valitaan päättäjät kuntiin seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Heidän tehtävänsä on linjata, miten Suomen 310 kuntaa toipuvat koronakriisistä ja sen jälkeisestä lamasta.

Uudet valtuutetut ovat vaikean tehtävän edessä. Kunnilla teki tiukkaa jo ennen koronakriisiä. Kriisin jälkeen rahat ovat entistäkin tiukemmassa ja työttömyys kohollaan.

Samaan aikaan vanhat haasteet eivät ole hävinneet mihinkään. Lääkäriin pitää päästä, ikäihmisille riittää hoitajia ja kouluissa voida keskittyä oppimiseen. Ilmastokriisi ja luontokato pitää saada kuriin.

Tässä tukalassa tilanteessa olen ehdolla jatkokaudelle Tampereen valtuustoon. Pohjimmainen syy on sama kuin vuonna 1996, jolloin asetuin 18-vuotiaana lukiolaisena ehdolle ensimmäisen kerran: haluan muuttaa Tamperetta kestävämmäksi ja reilummaksi.

Koronakriisin jälkimainingeissa ehdolle asettumiseen on kuitenkin lisäksi aivan erityinen syy. Tuulisina aikoina nimittäin politiikan merkitys korostuu.

Silloin kun menee hyvin, poliitikot voivat kinata siitä, mihin kaikkeen hyvään ylimääräistä jaetaan. Silloin kun menee heikommin, joudutaan tekemään vaikeita valintoja. Kriisiaikoina arvot todella punnitaan.

Koronalamasta toivuttaessa joudutaan tasapainottamaan kaupungin taloutta. Jos talous on kuralla, kaupunki ei pysty turvaamaan tasokkaita julkisia hyvinvointipalveluita tulevaisuudessa.

Kaiken keskellä on kuitenkin pidettävä kiinni tärkeimmästä: ihmisistä ja ympäristöstä. Myös – ja erityisesti – vaikeina aikoina haluan varjella peruspalveluja, tukea heikoimmille ja työtä ympäristön puolesta.

Juuri vaikeina aikoina myös kokemukselle voi olla käyttöä. Kaksi vuosikymmentä valtuustossa ja runsas vuosikymmen eduskunnassa ovat opettaneet minulle paljon – eivät vähiten vuoteni eduskunnan talousvaliokunnassa eurokriisin aikaan.

Siksi olen ehdolla kaupunginvaltuustoon. Ja siksi toivon kampanjalleni tukea.

Oras Tynkkynen

One Response

  1. Onnea matkaan. Itse en asu Tampereella, joten en voi sinua äänestää, vaikka sen hyväksi vaihtoehdoksi näkisinkin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *