Kauppablogi III: Suomen huutokauppamalli

Uusiutuvahuutokauppoja on toteutettu vaihtelevalla menestyksellä ympäri maailmaa. Millainen malli voisi sopia Suomelle?

Huutokauppa on sekä toteuttajalle että osallistujille oppimisprosessi. Siksi se kannattaa toteuttaa vaiheittain.

Esimerkiksi voi hankkia vuoden ensimmäisellä kolmanneksella 100 MW, seuraavaksi 150 MW ja kolmannessa erässä 200 MW. Mallia kannattaa kehittää matkan varrella kokemusten perusteella.

Ainakin alkuun kauppa kannattanee toteuttaa teknologianeutraalina. Mikä tahansa ympäristöehdot täyttävä uusiutuva energiahanke voi siis osallistua.

Osan kilpailutuksesta voi myöhemmin rajata tietyille tekniikoille. Esimerkiksi merituulivoima ei tuoreena teknologiana pärjää vielä pelkällä hinnalla, mutta siitäkin on tärkeä hankkia kokemuksia tulevaisuutta varten.

Samassa teknologiaryhmässä hankkeet on yksinkertaisinta ja tehokkainta valita hinnan perusteella. Kokemusten karttuessa voi harkita lisäpisteiden myöntämistä erityisen toivotuille hankkeille. Bonusta voisi saada vaikkapa paikallisten asukkaiden itsensä omistamista hankkeista.

Osallistumisehdot voi porrastaa koon mukaan. Pienissä uusiutuvahankkeissa ehdot voivat olla löysemmät, suurissa vastaavasti tiukemmat. Näin voidaan varmistaa, että myös pk-yritykset ja osuuskunnat voivat pärjätä kisassa.

Huutokauppa soveltuu ennen kaikkea suurehkoihin hankkeisiin ja kaupallisen vaiheen tekniikoihin. Uuden teknologian kehittämiseen tarvitaan rinnalle edelleen t&k&k-rahoitusta ja koehankkeita. Kotitalouskokoluokan uusiutuvien edistämiseen taas sopii parhaiten netotus.

Erillisten uusiutuvaohjauskeinojen ohella pitää vahvistaa ilmasto- ja energiapolitiikkaa yleensä. Päästökaupan korjaaminen, ympäristölle haitallisten tukiaisten karsiminen ja verotuksen hiominen tasoittavat kaikki kotimaisten uusiutuvien kilpailuasetelmaa fossiilisen tuontienergian kanssa. Hallinnollisia esteitäkin, kuten aurinkopaneeleilta suotta vaadittavia rakennuslupia, pitää raivata.

Kauppa ei siis yksin ratkaise kaikkea. Tarvitsemme kokonaisuuden, jossa osaset yhdessä ohjaavat samaan suuntaan: kohti kestävää, uusiutuviin perustuvaa energiataloutta.

Hyvin toteutettuna huutokauppa voi olla yksi osa tuota kokonaisuutta.

Oras Tynkkynen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *