Ke: Konferenssi päättyy hyviin käytänteisiin

Viimeisen konferenssipäivän ensimmäisessä istunnossa kansainvälisen HLBT-kauppakamarin (International Gay and Lesbian Chamber of Commerce, IGLCC) Pascal Lèpine kertoi yhdenvertaisuuden edistämisestä yritysten sisällä. IGLCC on julkaissut yrityksiä vertailevan indeksin, jonka kärjessä komeilevat BT Group, IBM ja The Dow Chemical Company.

Tämä kirvoitti yleisöstä kommentin, jossa muistutettiin Dow’n rötöksistä ympäristöä ja ihmisten terveyttä vastaan. Ja aivan oikein: homokauppakamari ei ehkä pysty tekemään kaikista maailman yrityksistä kilttejä. Sekään ei silti olisi huono, jos se onnistuisi tekemään useammasta yrityksestä suopeamman yhdenvertaisuutta kohtaan.

EU:n perusoikeuksien viraston johtaja Morten Kjærum kertoi tuloksista, joiden mukaan iso osa viharikoksista jää raportoimatta. Hän heitti vastuuta uhreille, mutta yleisöstä muistutettiin uhrien tarvitsevan yhteiskunnan tukea. Rikokset jätetään usein ilmoittamatta, koska uhrit eivät joko usko poliisille puhumisen auttavan mitään tai epäilevät viranomaisten suhtautuvan nuivasti.

Aamupäivän työpajassa esiteltiin HLBT-turvapaikanhakijoiden tilannetta Tanskassa. Pelkkä syrjittyyn ryhmään kuuluminen ei riitä turvapaikan perusteeksi, vaan jokaisen hakijan pitää todistaa itseensä kohdistuva uhka. Monille HLBT-identiteetin myöntäminen viranomaisille ja oman identiteetin osoittaminen voi kuitenkin olla hankalaa (miten todistaa olevansa homo?).

Mahdollisia ratkaisuja voivat olla työntekijöiden kouluttaminen ja riittävä lakiapu. Myös ohjeet eri marginalisoitujen ryhmien – HLBT-ihmisten lisäksi esim. naisille ja lapsille – huomioon ottamisesta ja hakemusten käsittelijöiden erikoistuminen HLBT-tapauksiin voisivat auttaa.

Konferenssin viimeisessä työpajassani käsiteltiin hiviä ja miestenvälistä seksiä. Tuoreiden tietojen mukaan suojaamaton seksi Tanskassa on yleistynyt, mutta hiv-tartuntojen määrä on silti pysynyt 10 viime vuotta vakaana. Toisen selvityksen mukaan hiv-positiiviset ovat Tanskassa tyytyväisempiä hoitoon kuin muissa Pohjoismaissa, mikä alustajien mukaan johtuu Tanskassa todennäköisesti hoidon keskittämisestä erikoistuneisiin yksiköihin.

Päätösistunto ei ollut järin mieleenpainuva – osin sen takia, että iso osa ajasta meni järjestäjien keskinäiseen kiittelyyn. Siellä kuitenkin julkistettiin Copenhagen Catalogue of Good Practices, joka kokoaa onnistuneita käytänteitä HLBT-oikeuksien edistämisessä ympäri maailmaa.

← Edellinen: Ti: Jättiläiset heräävät

Takaisin Kööpenhaminan ja Pariisin matkapäiväkirjaan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *