Aamulehti: Pirkanmaan ydinvoimakanta kyseenalainen

Maakuntajohtaja Jussi V. Niemi ja vaalipiirin kansanedustajien neuvottelukunnan puheenjohtaja Arto Satonen (kok) julkaisivat 7.4. Pirkanmaan liiton sivuilla kannanoton, jossa väittivät Teollisuuden voiman (TVO) hyödyttävän ydinvoimahankkeista eniten Pirkanmaata.

Väite on kyseenalainen. Voidaan kysyä, onko ydinvoiman lisärakentaminen Suomen tulevaisuuden hyvinvoinnin avain.

Ydinvoima perustuu pitkälle ulkomaiseen osaamiseen, teknologiaan ja työhön. Energiatehokkuus ja uusiutuva energia taas hyödyttäisivät suoraan tuhansia suomalaisia ympäri maata.

Pirkanmaan työpaikkojen kannalta satsaukset tulevaisuuden kasvaviin markkinoihin ovat todennäköisesti tärkeämpiä kuin naapurimaakuntaan rakennettava ydinvoimala.

On myös epäselvää, miksi juuri TVO:n hanke olisi paras, jos uusia ydinvoimaloita päätettäisiin rakentaa. TVO on tullut tunnetuksi Olkiluoto 3 -hankkeen täydellisestä epäonnistumisesta: aikataulun venymisestä kolmella vuodella, kustannusten paisumisesta puolella ja lukuisista poikkeamista turvallisuusnormeista.

Eurajoelle on jo nyt keskittymässä kolmannes Suomen sähköntuotannosta. Jos Olkiluoto 4 rakennettaisiin, nousisi voimalaitosalueen osuus entisestään. Tällainen keskittyminen ei ole energiaturvallisuuden kannalta hyvä ratkaisu.

Myös Niemen ja Satosen menettelytapa on arveluttava. Niemi allekirjoitti kannanoton maakuntajohtajana, vaikka sen paremmin maakuntavaltuusto kuin -hallituskaan ei ole tiettävästi sen linjauksia hyväksynyt.

Satonen taas esiintyi kannanotossa Pirkanmaan edustajien neuvottelukunnan puheenjohtajana. Useat jäsenet nimenomaan pyysivät, ettei hän esiintyisi edustajien puhemiehenä asiassa, josta neuvottelukunnan jäsenillä on hyvin erilaisia näkemyksiä.

Niemen ja Satosen mielipiteet eivät edusta koko Pirkanmaan liittoa ja kansanedustajien neuvottelukuntaa.

Juhana Suoniemi
maakuntahallituksen jäsen (vihr)

Oras Tynkkynen
kansanedustaja (vihr)

One Response

  1. Eikös Olkiluoto 3:n epäonnistuminen ole täydellistä vasta sitten, jos toimivaa voimalaa ei saada aikaan lainkaan? Kämmäiltyhän siellä on ja etukäteenkin olisi voinut arvata, että uudentyyppisen laitoksen ensimmäisessä toteutuksessa tulee yllätyksiä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *