Aamulehti: Suomalaisista valtaosa kannattaa uusiutuvaa energiaa

Aamulehdessä on julkaistu lyhyen ajan sisään lukuisia kotimaista uusiutuvaa energiaa arvostelevia kirjoituksia. Onneksi suomalaisten selvä enemmistö kannattaa uusiutuvia. Energiateollisuus ry:n kyselyn mukaan aurinko- ja tuulivoiman lisäämistä kannattaa noin 90 prosenttia. Bioenergian lisäämisen kannalla on kolme neljästä suomalaisesta. Vaihtoehdot – fossiiliset polttoaineet, turve ja ydinvoima – nauttivat huomattavasti niukempaa kannatusta.

Arvo Heinisen mielestä (AL 11.7.) Suomea ei voi verrata tuulivoiman suhteen edelläkävijämaihin, koska emme sijaitse Atlantin rannalla. Kuitenkin esimerkiksi Tanska on rakentanut tuulivoimaa 3,5 kertaa niin paljon kuin Suomi samaisen Itämeren puolelle, jonka rannalla mekin sijaitsemme.

Saksan tuulivoimakapasiteetista valtaosa sijaitsee sisämaassa. Tuuliolot Suomen rannikolla ovat useimmissa tapauksissa selvästi paremmat. Saksassa ei olekaan investoitu tuuleen ja aurinkoon parempien olosuhteiden, vaan vankemman poliittisen tahdon takia.

Heininen jatkoi vielä väittämällä (AL 19.7.), että Suomessa voi talvisin olla kuukausikaupalla 20 asteen pakkasia, jolloin tuulimyllyt seisovat toimettomina. Tuulivoima kuitenkin tuottaa enemmän sähköä kylminä kuukausina eli silloin, kun kulutuskin on suurinta.

Pentti Sillanpää harmitteli (AL 17.7.) sitä, että Saksassa yritykset tekevät rahaa uusiutuvalla energialla. Todellisuudessa uusiutuvilla tienaavat ennen kaikkea tavalliset saksalaiset. Investoinneista yli kolmanneksen tekevät kotitaloudet ja viidenneksen maanviljelijät.

Jani Moisio väitti (AL 17.7.), että tuulivoimasta hyötyvät vain sijoittajat ja maanomistajat. Hyötyjiä on kuitenkin monin verroin enemmän. Kotimainen tuulivoimateollisuus saa investoinneista tuloja ja ihmiset työpaikkoja. Tuulivoima alentaa sähkön markkinahintaa ja siten tuo säästöjä sekä tavallisille kansalaisille että energia-intensiiviselle vientiteollisuudelle. Julkinen talous hyötyy lisäksi vaihtotaseen paranemisesta, kun fossiilista tuontienergiaa korvataan kotimaisella ja uusiutuvalla.

Markus Heikkilä arveli (AL 17.7.), että uusiutuviin voimakkaasti investoineet Saksa ja Tanska eivät ole onnistuneet vähentämään ilmastopäästöjä. Todellisuudessa vuodesta 1990 Tanska ja Saksa ovat leikanneet päästöjään neljänneksellä, Suomi vain noin puolet tästä.

Teknologian ja markkinoiden ripeä kehitys on tehnyt uusiutuvista selvästi aiempaa tehokkaampia ja kilpailukykyisempiä. Bloomberg New Energy Financen mukaan tuulivoiman hinta on laskenut 30 vuodessa 75 prosenttia. Aurinkokennojen hinta on romahtanut saman verran vain viidessä vuodessa.

Lappeenrannan teknillinen yliopisto on arvioinut, että Suomessa ensi vuosikymmenellä tuulivoima tuottaa rannikolla sähköä edullisemmin kuin uudelle paikkakunnalle rakennettava ydinvoimala. Suomalaisten selvä enemmistö tukeekin kotimaista uusiutuvaa energiaa hyvästä syystä.

Oras Tynkkynen
kansanedustaja (vihr)
Tampere

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *