Aamulehti: Suomalaisten enemmistö haluaa lisää tuulivoimaa

Arvo Heininen kantoi huolta energiatukiin uppoavista varoista (AL 22.12.). Valtio käyttää erilaisiin ympäristölle haitallisiin tukiaisiin useita miljardeja. Veronmaksajien varoja pumpataan ympäristön kuormittamiseen joka ainoa vuosi enemmän kuin vaikka tuulivoiman tukemiseen on Suomessa käytetty vuosikymmenien aikana yhteensä.

Suurin julkinen tukiainen on kuitenkin se, että energiantuottajat eivät maksa aiheuttamiaan kustannuksia täysimääräisesti. Kun vaikkapa hiilivoima pahentaa ilmastonmuutosta, valtaosan laskusta maksamme me kansalaiset.

Kilpailu energiamarkkinoilla on reilua vasta siinä vaiheessa, kun energiayhtiöt maksavat kunkin energiamuodon käytöstä aiheutuvat kustannukset ihmisille ja ympäristölle. Tällöin kotimainen uusiutuva energia pärjää kisassa fossiilisten tuontipolttoaineiden kanssa ilman yhteiskunnan tukea.

Heininen arveli myös, että Juha Sipilän johtama keskusta hylkäisi tuulivoiman. Keskustan ohjelmien perusteella asia taitaa olla päinvastoin. Keskustan julkaiseman energiapaperin tavoitteena on kasvattaa tuulivoiman tuotanto 12 terawattituntiin kahdessa vuosikymmenessä. Puolue haluaa siis noin kymmenkertaistaa tuulienergian tuotannon nykyisestä.

Miksi sitten puolueet ja suomalaisten selvä enemmistö haluavat lisää tuulivoimaa? Siksi, että tuuli on energianlähteenä Suomelle monessa suhteessa erinomainen valinta. Se on kotimaista energiaa, joka vähentää fossiilisten polttoaineiden ja sähkön tuontia. Tuulen avulla voimme kohentaa vaihtotasettamme ja vähentää riippuvuutta Venäjästä. Kotimarkkinoilta suomalaiset tuulivoimayritykset pääsevät ponnistamaan nopeasti kasvaville maailmanmarkkinoille.

Tuulivoima ei tuota ilmastoa kuormittavia tai terveyttä uhkaavia päästöjä.

Tuulivoima myös laskee sähkön markkinahintaa. Yllättävältä kuulostava hyöty johtuu siitä, että sähkö hinnoitellaan markkinoilla käyttökustannusten mukaan.

Pienemmästä sähkölaskusta hyötyvät niin kotitaloudet kuin vientiteollisuuskin. Siksi tuulivoiman tukia laskeskellessa pitäisi aina ottaa huomioon myös halvemman sähkön tuomat säästöt.

Oras Tynkkynen
kansanedustaja (vihr), Tampere

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *