Aamulehti: Tuulivoima ei ole näpertelyä

Aamulehti 7.4.05

Toimittaja Aulis Alatalo hyökkäsi kirjoituksessaan (AL 25.3.) raivokkaasti Ylä-Lapin metsiä puolustavia ympäristöjärjestöjä ja siten myös järjestöjen tukemia paikallisia poromiehiä vastaan.

Alatalo oli onnistunut sotkemaan poikkeuksellisen kärkevään vuodatukseensa metsiensuojelun lisäksi myös uusiutuvan energian vähättelyn. Hän väitti, että tuulivoimala tuottaa vain yhden omakotitalon sähkökiukaan kulutuksen verran.

Lasketaanpas. Saunan kiuas kuluttaa kodin laitteista eniten sähköä, noin 6–10 kW. Kiukaan tunnin kulutukseksi voidaan siis olettaa 8 kWh.

Suomalaisen WinWinDin tuulivoimala Oulussa tuotti sähköä toissavuonna 1 837 MWh eli noin 1 800 000 kWh.

Jos oletetaan, että kiuasta käytetään neljä tuntia viikossa jokaisena vuoden 52 viikkona, saadaan vuosikulutukseksi 1 664 kWh. Yhden tuulivoimalan vuosituotanto riittäisi siis kattamaan yli 1 100 talon kiukaiden kulutuksen – ei yhden, niin kuin Alatalo väitti. Noin tuhatkertainen laskuvirhe siis.

Kaikki tuulivoimalat eivät toki ole samankokoisia. Esimerkiksi lähempänä Inarin metsäkiistoja sijaitsevan Lammasoaivin voimalalla kattaisi noin 700:n ja Meri-Porissa sijaitseva kahden megawatin voimalalla peräti 4 000 kiukaan kulutuksen. Suurempia ja pienempiä voimaloitakin on.

On hyvä muistaa, että tuulivoimaloita kannattaa rakentaa useamman yksikön tuulipuistoihin. Esimerkiksi Helsingin kaupungin tilaaman selvityksen mukaan läheiselle merialueelle voitaisiin rakentaa kahdeksan tuulipuistoa, joiden vuosituotto olisi terawattitunnin (TWh) luokkaa.

Norjaan kaavaillaan tuulipuistoaluetta, jonka teho olisi 1 135 MW ja tuotto 4,4 TWh vuodessa. Sillä tuottaisi sähköä jo noin 2,6 miljoonalle kiukaalle.

Tuulivoima on kaikkea muuta kuin näpertelyä – se on kestävä energiantuotantomuoto, jonka maailmanmarkkinat kasvavat 20–30 prosentin vuosivauhtia. Satsaamalla tähän moderniin tekniikkaan Suomi voi napata sievoisen osan markkinoista ja saada vientituloja, osaamista ja tuhansia työpaikkoja.

Jos esimerkki kertoo mitään Alatalon laskutaidosta tai kyvystä tarkistaa lukijoille esitettäviä faktoja, ei hänen Ylä-Lapin metsäkiistasta kirjoittamiin väitteisiinkään kannata ehkä suhtautua turhan vakavasti.

Oras Tynkkynen
kansanedustaja (vihr.)
Tampere