Helsingin Sanomien Vieraskynä: Tasa-arvoinen avioliittolaki on hyödyksi yhteiskunnalle

Mies- ja naisparien avioliitoilla on useissa maissa kansalaisten laaja tuki. Washingtonin osavaltiossa sitä ovat tukeneet myös monet suuryritykset.

Kun Pariisissa järjestettiin tammikuun lopulla mielenosoitus tasa-arvoisen avioliittolain puolesta, kulkueen päässä näkyi sateenkaari. Ranskan kansalliskokouksen odotetaan hyväksyvän tasa-arvoisen avioliittolain keväällä.

Yhdenvertaisuus on viime aikoina edennyt suotuisissa merkeissä. Mies- ja naisparien avioliitot mahdollistava laki meni hiljattain läpi Britannian parlamentin alahuoneen ensimmäisessä käsittelyssä selvin luvuin.

Lakiuudistukset ovat eri vaiheissa vireillä myös Saksassa ja Irlannissa. Euroopan ulkopuolella seuraava joukkoon liittyvä maa saattaa olla Uusi-Seelanti. Lisäksi uudistus saa kannatusta osissa Latinalaista Amerikkaa.

Yhdysvalloissa avioliittoa koskeva lainsäädäntö kuuluu pitkälti osavaltioille. Samaa sukupuolta olevien parien avioliitot salli ensimmäisenä Massachusetts vuonna 2003.

Viime vuoden vaalien yhteydessä uudistus meni läpi kolmessa osavaltiossa, ensimmäistä kertaa kansanäänestyksillä. Tasa-arvoisen avioliittolain on hyväksynyt tähän mennessä jo yhdeksän osavaltiota ja Columbian piirikunta, johon kuuluu myös pääkaupunki Washington.

Liittovaltion korkein oikeus käsittelee parhaillaan kahta tapausta, jotka koskevat yhdenvertaisuutta avioliittolainsäädännössä. Koska homojen ja lesbojen avioliitot on hyväksytty vasta joissain osavaltioissa, pariskuntia syrjitään liittovaltion verotuksessa ja sosiaaliturvassa.

Oikeuden odotetaan yleisesti rajoittavan syrjintää, vaikka vielä on epäselvää, kuinka pitkälle se on asiassa valmis menemään.

Washingtonin osavaltiossa hyväksyttiin tasa-arvoinen avioliittolaki marraskuussa 2012 kansanäänestyksessä. Osavaltio ja Suomi ovat väestöltään, pinta-alaltaan ja osin ilmastoltaankin samankaltaisia. Siinä missä Suomi nousi Nokian mukana, Washingtonia ovat kannatelleet Microsoftin kaltaiset ohjelmistojätit.

Sekä Washingtonin että Suomen menestys perustuu huippuosaamiseen. Ammattilaiset valitsevat työnsä ja kotinsa yhä useammin muiden kuin taloudellisten tekijöiden perusteella. Pelkkä suuri palkka ja osake-edut eivät riitä – tarvitaan myös elämänlaatua.

Tämä on syy, miksi tasa-arvoista avioliittolakia tukivat Washingtonissa monet maailman johtavat yritykset. Microsoftin ja Amazonin toimitusjohtajat lahjoittivat kampanjaan lain puolesta 2,6 miljoonaa dollaria. Google, Starbucks ja monet muut merkittävät työnantajat antoivat laille julkisen tukensa. Yritykset halusivat varmistaa pystyvänsä houkuttelemaan ja pitämään alansa parhaat osaajat.

Yhdenvertaisuuden edistäminen ei ole minkään aatteellisen suunnan yksinoikeus. New Yorkin ja Washingtonin osavaltioissa avioliittolaki ei olisi mennyt läpi, jos sitä eivät olisi tukeneet sekä demokraatit että republikaanit.

Britanniassa avioliittolakiesityksen antoi konservatiivisen pääministerin johtama hallitus. Islannissa tasa-arvoinen avioliittolaki meni läpi parlamentissa yksimielisesti.

Suomessa on ajettu tasa-arvoista avioliittolakia jo vuosia. Keväästä 2011 eduskunnassa on toiminut puoluerajat ylittävä ryhmä, jonka aloite on edennyt lakivaliokunnan käsittelyyn. Myös monet järjestöt valmistelevat samansisältöisen kansalaisaloitteen jättämistä.

Tuoreimman mielipidekyselyn mukaan suomalaisten selvä enemmistö on tasa-arvoisen avioliittolain kannalla. Kuudesta hallituspuolueesta viisi on asettunut tukemaan lakia. Toistaiseksi Suomi on kuitenkin vielä ainoa Pohjoismaa, joka kieltää samaa sukupuolta olevilta pareilta oikeuden avioliittoon.

Tällä menolla uhkaamme jäädä Pohjois-Euroopan viimeiseksi maaksi.

Kun suomalaiset kansanedustajat harkitsevat suhtautumistaan tasa-arvoiseen avioliittolakiin, Washingtonin kokemuksista kannattaa ottaa opiksi. Yhdenvertaisuus ja vapaus ovat hyvästä niin ihmisille kuin elinkeinoelämälle.

Marko Liias
Oras Tynkkynen

Liias on suomalaistaustainen demokraattien edustaja Washingtonin osavaltion edustajainhuoneessa ja Tynkkynen vihreiden kansanedustaja.

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *