Iltalehti: Tarvitaanko kuudetta ydinvoimalaa?

Julkaistu Iltalehden “suorat sanat” -palstalla 7.10.2006

1. Viidettä ydinvoimalaa myytiin valheellisilla lupauksilla. Suurin osa merkittävimmistä rakennusurakoista on mennyt ulkomaisille yrityksille. Hanke on jo vuoden aikataulusta jäljessä. Säteilyturvakeskuksen arvio on tyrmäävä: turvallisuuspuutteita on useita satoja.

2. Forsmarkin ydinvoimalassa Ruotsissa oli hiljattain vakava läheltä piti -tilanne. Ydinvoimaan liittyy riskejä myös kehittyneissä maissa. Yksi ongelmista on uraaninlouhinta. Jokaista uraanikiloa kohti syntyy kaksi tonnia radioaktiivista jätettä. Tuhannet suomalaiset pelkäävät nyt joutuvansa uraanikaivosten naapureiksi.

3. Suomen esimerkillä myydään ydinvoimaa myös maissa, joita vaivaavat terrorismi tai maanjäristykset tai joissa halutaan ydinase. Jos rakennamme ydinvoimaa itse, meidän on vaikea kieltää sitä Pakistanin tai Ukrainan kaltaisilta mailta. Suomen tulisi satsata ratkaisuihin, joita voi soveltaa ympäri maailmaa – energiankäytön tehostamiseen ja uusiutuviin energianlähteisiin.

4. Suomessa on yli 100 000 hehtaaria peltoa kesannolla, 6 000 km merenrantaviivaa ja 3/4 pinta-alasta metsää. Meillä on erinomaiset edellytykset tyydyttää energiantarpeemme kotimaisilla, uusiutuvilla energianlähteillä kuten bioenergialla ja tuulivoimalla. Lisäydinvoimaa ei yksinkertaisesti tarvita.

5. Tuulivoiman maailmanmarkkinat kasvavat 25 % vuodessa, ydinvoiman 0,7 %. Jos Suomi haluaa tahkota rahaa teknologiaviennillä, kumpaanhan kannattaisi satsata? Teknologiateollisuus on arvioinut, että tuulivoima-alan työpaikkojen määrä Suomessa voi yhdeksänkertaistua 18 000:een.

Oras Tynkkynen
kansanedustaja (vihr.)
Tampere