Isoja kysymyksiä kentälle

Julkaistu Vihreiden periaateohjelmablogissa.

Vihreiden periaateohjelman luonnos on nyt lähetetty kenttäkierrokselle. Luonnokseen toivotaan kommentteja puolueen paikallis- ja piiriyhdistyksiltä, valtakunnallisilta jäsenjärjestöiltä sekä tietysti yksittäisiltä vihreiltä.

Kommentointimahdollisuus ei kuitenkaan rajoitu vain Vihreiden jäseniin. Luonnos lähetetään lausuntoja varten myös järjestöille Suomen Yrittäjistä Animaliaan ja Suomen sosiaali ja terveys ry:hyn. Täällä blogissa kaikkien kiinnostuneiden on mahdollista osallistua keskusteluun.

Kierrokselle lähteneessä luonnoksessa on pyritty ottamaan huomioon tähän asti saatuja kommentteja. Kummeksuttaneita kohtia on muokattu ja aukkoja tilkitty. Samalla tekstiä on tiivistetty ja siistitty.

Niin kuin periaateohjelmaan kuuluu, luonnoksessa otetaan kantaa isoihin yhteiskunnallisiin ja eettisiin kysymyksiin. Otetaan muutama esimerkki.

Luonnoksen mukaan siat ja lehmät ovat Vihreille tuntevia olentoja, joilla on oikeus lajityypilliseen elämään ilman kohtuutonta kärsimystä. Mutta onko eläinten oikeuksista sanottu riittävän vai ehkä jo liiankin painokkaasti?

Ohjelmassa peräänkuulutetaan kohtuutaloutta, jossa taloudellinen toiminta tapahtuu ympäristön asettamissa rajoissa. Riittääkö tämä vastaukseksi kasvukriittiseen degrowth-keskusteluun?

Ihmisellä on pohjan mukaan oikeus paitsi hyvään elämään, myös hyvään kuolemaan. Eutanasia jakaa kuitenkin vahvasti mielipiteitä – esimerkiksi osa lääkäreistä, kirkon ihmisistä ja vammaisaktivisteista suhtautuu siihen kriittisesti.

Aiemminkin tässä blogissa on puhuttu siitä, miten onnellisuus yhteiskunnallisena tavoitteena jakaa voimakkaasti mielipiteitä. Sen osuutta tekstistä on tiivistetty, mutta edelleen puhutaan onnellisuuspolitiikasta. Onko se tarpeeksi vai liian vähän?

Oras Tynkkynen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *